Fuld drift på EFI-afløseren udskydes med flere år

Foto : Henning Mølsted

Fuld drift på EFI-afløseren udskydes med flere år

En fuldt digitaliseret og automatiseret inddrivelse af danskernes milliardgæld til det offentlige må vente yderligere mindst to år. Det skyldes især problemer med onboarding af debitorer og datakaos.

Der kommer til at gå yderligere flere år, inden det nye it-system, PSRM, der er et centralt redskab for inddrivelsen af danskernes gæld til det offentlige på 118 mia. kroner, kommer i fuld drift.

Oprindeligt skulle PSRM have været sat i drift i 2018, men det blev tidligere i år udskudt til udgangen af i år. 

Nu er meldingen, at der kan gå yderligere år, før de offentlige instanser, der har penge til gode, kan kobles på PSRM og dermed indsende deres gældsposter til inddrivelse i Gældsstyrelsen.

Skatteministeriet forventer efter et eftersyn, at hovedparten af de ca. 800 offentlige kreditorer tidligst kan blive tilkoblet PSRM i 2021.

Længere nede i materialet fra ministeriet fremgår det, at arbejdet med at genoprette og normalisere det samlede gældsområde 'vil strække sig langt ind i 2020’erne.'

»Eftersynet viser, at der store uløste problemer og ubetalte regninger. Det er jeg både overrasket og ærgerlig over. Overrasket, fordi den tidligere regering gav indtryk af, at genopretningen af skattevæsenet stort set var i mål. Ærgerlig, fordi det går hårdt ud over tilliden til vores velfærdssamfund. Nu har vi et reelt billede af de mest akutte problemer, så vi kan tage arbejdshandskerne på og komme i gang med at løse dem,« siger skatteminister Morten Bødskov ifølge en meddelelse.

En cental teknisk udfordring er, at kvaliteten af data om de enkelte fordringer er for dårlig:

»Der er tale om et syndigt rod i data, og det gør, at Gældsstyrelsen ikke lovligt kan inddrive gælden,« har Bødskov udtalt ifølge Berlingske.

Skatteministeriet har tidligere meldt ud, at selve PSRM-systemet er færdigudviklet. Og det fastholder man også i dag i et faktaark - 'i store træk', som det lyder.

Blandt andet fremgår det, at et af de mest centrale redskaber i gældsinddrivelse, nemlig modregning og lønindeholdelse 'er taget i brug på de gældsposter, der er inde i systemet,' som det lyder.

En udfordring, som ikke er beskrevet her, er, hvordan modregning og lønindeholdelse kommer til at fungere, når de mange fordringshavere, der altså endnu ikke er onboardet til PSRM, bliver koblet op. 

Det vil nemlig medføre, at PSRM skal behandle langt større data end i dag, - en skalering som ministeriet hidtil ikke har lagt test og dokumentation ud for. 

Version2 har også tidligere omtalt, at skatteforvaltningen er nødt til i flere år frem at køre paralleldrift med PSRM og det gamle system DMI, hvilket sætter en begrænsning på at anvende lønindholdelse.

»Styrelsen kan hverken lønindeholde eller sanktionere misligholdte betalingsaftaler i paralleldriftssituationen, fordi der er risiko for dobbelt anvendelse af skyldners betalingsevne,« fremgik det af en rapport fra Rigsrevisionen.

Prøv DigiTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
ODENSE KOMMUNE
Annonceret d. 17-09-2021
Brønderslev Kommune
Annonceret d. 15-09-2021
I/S Amager Ressourcecenter
Annonceret d. 14-09-2021
Økonomistyrelsen
Annonceret d. 08-09-2021