Forsker: Udbudsjura forsinker digitaliseringen i kommunerne

Blixen, Gellerup Aarhus Kommune
Her er det Aarhus Kommunes helt nye kontorbygning i Gellerup, som blandt andet har et grønt tag, hvor der dyrkes økologiske grøntsager. Smart city-forsker kritiserer den offentlige udbudsjura for at bremse implementeringen af nye intelligente smart city-løsninger. Illustration: Aarhus Kommune. Se større version
Der findes masser af funktionelle services og teknologier, der kan digitalisere infrastrukturen i kommunerne og gøre de danske byer mere smarte og digitale. Men mange kommuner tøver på grund af konservativ udbudsjura og et delvist umodent IoT-marked, som endnu mangler globale standarder.
Analyse27. marts 2019 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Intelligent trafikstyring, rottebekæmpelse, tilstandsbaseret vedligehold af veje, lyskryds og infrastruktur. Alt sammen såkaldte smart city-løsninger, der skal gøre driften af byer mere effektiv, miljøvenlig og enkel ved hjælp af sensorer, der indsamler data om alt fra skraldespande til bilister.

Selvom der i dag findes et hav af såkaldte smart city-løsninger og produkter, der kan effektivisere driften af byer, så er det få danske kommuner, der har implementeret den type IoT-løsninger i stor skala. For rigtig mange små forsøg og pilottests bliver aldrig opskaleret til fuld drift.

Forklaringen på de manglende stor-skalaprojekter skal ikke findes i teknologierne, men snarere i den måde, som kommuner og andre offentlige myndigheder i dag køber ind på.

Sådan lød det fra Martin Brynskov, lektor ved Aarhus Universitet og forsker i smart cities og IoT.

På OffDig-konferencen i Aarhus fortalte han tidligere på måneden om de barrierer, som mange digitaliseringskonsulenter og byrådspolitikere løber ind i, når de skal indkøbe og implementere smarte IoT-løsninger i bymiljøer i landets kommuner.

Den første udfordring er, at byer er enormt komplekse, selv mindre danske kommuner. 

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.