Det offentlige har svært ved at få hul på ML: Kræver andet mindset

Det offentlige har svært ved at få hul på ML: Kræver andet mindset
Illustration: ekkasit919/Bigstock. Se større version
Potentialet er stort, men erfaringerne er få, når det handler om at bruge machine learning i det offentlige.
Tendens 4. januar 2019 kl. 11:43
errorÆldre end 30 dage

Bedre kundesupport, mere effektiv sagsbehandling og mere intelligent brug af tilsynskræfterne er alle på listen over mulighederne i at bruge avanceret dataanalyse i offentlige institutioner. 

Men at gå fra potentiale til at have en model i produktion er ikke simpelt. Det fremgår af en større redegørelse, som Moderniseringsstyrelsen har lavet. 

En af de grundlæggende udfordringer er, at arbejdet med machine learning ofte kræver en form for risikovillighed, som kan være udfordrende for embedsfolk, fortæller kontorchef Michael Sperling

»Embedsmænd har Kodex VII – som blandt andet giver dem en sandhedspligt. Det betyder, at man meget gerne vil have data, der konkret og faktuelt beskriver virkeligheden,« forklarer han: 

»Men meget machine learning arbejder i sandsynligheder. Så når fokus skifter fra at opgøre, hvad der er sket, til at bruge data og algoritmer til at sige noget om fremtiden – altså hvor skal vi prioritere vores tilsynsbesøg, hvordan skal vi bemande en afdeling i næste måned og så videre – så bliver det en lidt ubekvem risikovillighed for mange embedsfolk.«

At handle efter algoritmens sandsynlighedsberegning kræver et andet mindset, end det embedsmænd traditionelt lærer, vurderer Michael Sperling. 

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden