Borgeren skal i centrum i den offentlige digitalisering

»Digitaliseringen hverken kan eller skal lave de varme hænders arbejde. Den skal derimod understøtte dem, så de kan fokusere på deres kerneopgave,« skriver Kasper Roug, medlem af Folketinget og it-ordfører for Socialdemokratiet, i dette synspunkt.
Brødtekst

Igen i år kan vi i Danmark bryste os af at være det land i verden, som er længst fremme med offentlig digitalisering.

Det fremgår af FN’s E-Government Survey 2020, hvor Danmark for andet år i træk indtager en førsteplads efter at være rykket op fra en 9. plads. Det, mener jeg roligt, vi kan være stolte af. 

Et mangeårigt, konsistent fokus har bragt os til der, hvor vi er i dag. Det har givet os velfungerende, effektive og sikre systemer som E-boks, Borger.dk og NemID. Det er systemer, som gør hverdagen nemmere for den enkelte, og som samtidig bidrager til en effektiv offentlig administration. 

Borgeren i centrum

En af de ting, som fremhæves i FN’s E-Government Survey 2020 som begrundelse for Danmarks førsteplads på ranglisten er, at digitaliseringen i Danmark sætter borgeren i centrum.

Og det bør fortsat være udgangspunktet, når regeringen, KL og Danske Regioner skal nå til enighed om en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi. 

Vi skal ikke digitalisere bare for at digitalisere. Vi skal digitalisere, når det skaber værdi for borgeren, og når det understøtter og hæver kvaliteten af velfærden.

Når staten i løbet af et splitsekund kan sende en besked til flere hundrede tusinde danskeres E-boks, går det både hurtigere og er mere omkostningseffektivt, end hvis beskeden skulle printes, puttes i kuverter, frankeres og omdeles fysisk. Det forbedrer kvaliteten, fordi beskeden fra det offentlige når borgeren hurtigere. 

Det har værdi, at nogle funktioner udføres manuelt

Samtidig frigiver det ressourcer i den offentlige sektor, som kan bruges på varme hænder. På den måde er E-boks et godt eksempel på digitalisering, der tager udgangspunkt i borgerens behov og dermed skaber værdi for den enkelte.

Borgeren må aldrig blive en genstand i et kunstfærdigt udtænkt system. Midt i digitaliserings-iveren mener jeg også, at vi må acceptere, at det har en værdi, at nogle funktioner udføres manuelt. 

Det kan virke fremmedgørende, hvis ikke der eksempelvis er et telefonnummer, man kan ringe til, hvis man vil i kontakt med skattevæsenet eller sin kommune. På den måde tager vi også højde for, at der er mennesker i vores samfund, som ikke er vante it-brugere.

Må aldrig erstatte mennesker

Digitaliseringen kan rigtig meget. Nøglen til at forbedre kvaliteten af vores velfærd, samtidig med at vi i de kommende år bliver flere børn og flere ældre, ligger i høj grad i en klog brug af digitalisering. 

Digitaliseringen kan lette kontakten til det offentlige og den efterfølgende sagsbehandling. Men den kan eller skal aldrig fuldstændig erstatte en menneskelig kontakt.