Anerkendt professor langer ud efter regeringens konsulentbesparelser

20. april 2022 kl. 05:453
grønnegaard folketinget it-system
Illustration: BigStock / sfe-co2.
De annoncerede milliardbesparelser i det offentliges forbrug af eksterne konsulenter kommer til at få konsekvenser, lyder vurderingen fra Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens ambitioner om at komme et voldsomt overforbrug af konsulenttimer i det offentlige til livs får konsekvenser for det offentliges it-projekter.

Sådan lyder vurderingen fra Jørgen Grønnegård Christensen, der er professor emeritus ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet. 

Læs hele artiklen

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. maj 2022 kl. 19:52

Generelt betyder "konsulent" i en dansk kontekst: en der vil hive større løncheck hjem end vedkommende er værd. Da jeg i 1996 bad om en strftlig reference fra min tidligere arbejdsgiver var jeg stærl forundret over den danske "oversættelse" af europæiske jobtitel "T7K, customer support engineer", 'chefkonsulent" - uden specifikaion af om jeg var chef for konsulenterne ellee konsulent for cheferne? T8x=sysrem support engineer; T9x=support consultant. Men i lille DK var der smurt 3 lag på titlen!

Mit lønkrav var dengang ikke ublu(t) ~ 25kDKK/md før skat. jeg havde senest får 22kFF/md efter skat. Ud fra den betragtning at det er bedre at gå frem end at gå tilbage.

Konsulenter er alm. "eksperter/specialister" udlejet fra et "konsulenthus", som også gerne vil tjene på det - de udlejede kan jo trække på eksterne kollegers viden.

Danske konsulenter i danske virksomheder er "penge ud af vinduet"; udenlandske konsulenter (fag-eksperter) kan være et "fagligt løft" - vidensdeling.

Konklusion: Det ville være bedre for det offentlige at hyre&træne de folk de skal bruge - uden "bestikkelse". Idag er jeg 30 år klogere og ubetalelig for DK;-)

2
23. april 2022 kl. 11:46

Konsulenter er brugbare, hvis der kortvarigt er behov specialviden. Det kunne fx være at løfte vidensniveauet hos de ansatte inden for et område.

Konsulenter kan også brugs til i perioder med sygdom eller spidsbelastninger, og igen er det kun kortvarigt, ellers er der andre organisatoriske problemer der skal løses, fx for få ansatte til at løfte opgaven.

1
20. april 2022 kl. 14:53

"Konsulentbesparelser".. ja det lyder jo meget flot.

Det er samtidig et ekstremt ukonkret begreb, og jeg savner en beskrivelse fra Finansministeriet af hvilke IT-projekter der skal nedlukkes for at komme i mål med denne ambition.