Aarhus Kommune standser udrulning af chromebooks til lærere: Skal undersøges nærmere

19. juni 2020 kl. 09:32
Aarhus Rådhus
Illustration: Aarhus Kommune.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Aarhus Kommune har sat udrulningen af flere tusinder af chromebooks til kommunens lærere på pause.

Det skriver Fagbladet Folkeskolen.

Beslutningen kommer efter, at Aarhus Lærerforening har rejst bekymringer over kvaliteten af chromebooks som redskab i skolerne.

»Den forudgående inddragelse af personalet har ikke været god nok. Vi hører en udbredt usikkerhed fra medlemmerne om, hvordan skiftet fra pc til chromebook vil påvirke den daglige opgaveløsning,« siger formand i Århus Lærerforening Jesper Skorstensgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om at sætte udrulningen på pause gælder dog kun lærerne, og de aarhusianske skoleelever skal derfor stadigvæk møde ind til nye chromebooks efter sommerferien.

Stor magt til Google

Det vagte opsigt, at Aarhus Kommune købte de mange Google-maskiner sidste år, og det blev blandt andet kritiseret, at Google får stor pædagogisk magt i den jyske kommune.

»I USA har der kørt en retssag, som blev taget op i senatet, om at scanne og aflæse en masse børns mailkorrespondancer, selv om det hører ind under deres databeskyttelsesaftale. I sommer fik Google en milliard-dollarbøde for at vise reklamer til børn på Youtube, selv om de også har sagt, at de ikke ville det, så Google har en dårlig historik med at bryde de kontrakter, de har indgået,« sagde Lucas Cone, der forsker i kommercielle interesser i folkeskolen til Jyllands-Posten

Cirka halvdelen af landets kommuner har et samarbejde med Google om chromebooks, og også herhjemme er der eksempler på, at børns data bliver givet videre til tech-giganten uden samtykke.

I januar måned kom det således frem, at Helsingør Kommune har givet personlige oplysninger om skoleelever videre til Google-ejede Youtube, selvom man ikke havde en databehandleraftale.

»Problemet er, at elever kunne logge direkte på YouTube, og at man der fik barnets navn, klassetrin og skole at se, når man skrev en kommentar. Det skal man selvfølgelig ikke kunne, og da vi bliver bekendt med det, slår vi det fra med det samme,« sagde kommunaldirektør Lars Rich til Politiken.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger