Årelange projekter bekymrer Statens It-Råd: »Det introducerer flere risici«
Den danske stat har mange, lange it-projekter. For lange.
Ifølge en spritny rapport fra Statens It-råd strækker it-projekterne sig i gennemsnit over 48 måneder, og det vækker bekymring.
»It-projekternes forventede varighed er i gennemsnit ca. fire år, hvilket It-rådet finder bekymrende, da langvarige projekter introducerer flere risici. Statusrapporteringen viser, at it-projekterne generelt har sværest ved at overholde tidsplanerne og er væsentlig bedre til at overholde budgetterne,« skriver it-rådet i rapporten, der giver det hidtil største overblik over, hvordan det går med it-udviklingen i staten.
Statens It-Råd holder i øjeblikket øje med 42 projekter, og 36 procent af projekterne angiver selv i rapporten, at de forventer forsinkelser.
»Forsinkelserne strækker sig helt op til 30 måneder, hvilket i udgangspunktet er bekymrende,« konkluderer rådet.
»12 måneder. Thats it.«
De lange it-projekter med forsinkelser i staten er ikke noget nyt problem.
Anne Marie Jess Hansen, der er medlem af Statens It-Råd, holdt sidste år oplæg på digitaliseringskonferencen OffDig i Aarhus om de største udfordringer for statslige it-projekter.
Og her fremhævede hun netop varigheden, som et vigtig fokusområde.
»Jeg ser kun kæmpe udfordringer i de her stjernekrigs-lange projekter, hvor man undervejs totalt mister indblikket i, hvad fremdriften er, og om man egentlig har produceret en løsning, der nogensinde kan blive brugt af nogle brugere. 4,2 år er for lang tid, og det øger risikoen for problemer markant, så det skal vi gøre anderledes,« sagde hun og slog fast:
»I min bog må et it-udviklingsprojekt maksimalt vare 12 måneder. That's it.«
Overbudgettering og planlægningsproblemer
Der kan i sagens natur være mange forskellige årsager til, at et it-projekt bliver forventet, og it-rådet beskriver da også årsagerne som alt fra forsinket lovgivning til udvidet behov for system-test.
Forlængede projekter betyder som regel fordyrelser, men i rapporten undrer it-rådet sig over, at de statslige it-projekter, der forventer at blive forsinkede, ikke nødvendigvis angiver, at de får brug for flere penge.
Det kan ifølge it-rådet betyde, at projekterne får for mange penge til at starte med.
»Da denne sammenhæng ikke ses, kan det indikere, at projekterne enten er overbudgetterede fra start, at de reducerer i scope ved konstaterede forsinkelser, eller at de formår at udglatte udgifterne over en længere periode.«
