10 betingelser skulle opfyldes: Sådan blev stort Kombit-system overdraget til staten

kombit
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Skatteministeriet har i år overtaget det store, uafprøvede it-system E&E fra kommunerne på grund af en lovændring. Systemet nåede aldrig at komme i brug hos kommunerne, og DigiTech har set nærmere på, hvordan man overdrager så stort et projekt på tværs af det offentlige.
Indblik2. december 2019 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Da VLAK-regeringen i maj 2017 vedtog forliget ‘tryghed om boligbeskatningen’ sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, besluttede man, at ansvaret for ejendomsskatter skulle overgå fra kommunerne i 2021.

Desværre var Kombit på vegne af kommunerne godt i gang med et nyt it-system til formålet, E&E, som de nu ikke længere havde brug for. 

Nu har Skatteministeriet købt hele molevitten for 145,7 millioner kroner, men forud gik en lang forhandlingsproces med blandt andet juridiske test foretaget af Kammeradvokaten og afklaring af fejl.

Er det overhovedet lovligt?

Skatteministeriet har som bekendt haft problemer med ulovlig inddrivelse af, ja, skat i forbindelse med det nu kuldsejlede EFI-system.

Inden overtagelsen af E&E har man da også fået Kammeradvokaten til at gennemføre en såkaldt ‘legal compliance’-vurdering af systemet. Kort sagt sagt skulle det afklares, om systemet beregner skat på et lovligt grundlag – og det skulle kortlægges, hvilke jura-relaterede fejl i systemet der skulle rettes, inden Skatteministeriet ville gå med til at overtage det.

Og ifølge dokumenter fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen fandt Kammeradvokaten frem til, at E&E ikke ville være lovligt at sætte i drift uden ændringer.

Få fuld adgang til DigiTech

DigiTech er til professionelle, der arbejder med offentlig digitalisering og it-projekter. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DigiTech
Alt indhold på DigiTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger