Det er blandt andet i Herning Kommune, at man oplever problemer med Kommunernes Sygedagpengesystem. Det skriver Altinget
Det er blandt andet i Herning Kommune, at man oplever problemer med Kommunernes Sygedagpengesystem. Det skriver Altinget

Foto : Herning Kommune

Kommunernes spritnye it-system giver forkerte afslag på sygedagpenge

Landets kommuner skulle med det nye KMD-system automatisere sagsbehandlingen, men systemet fejler med den konsekvens, at borgere fejlagtigt ikke får udbetalt deres sygedagpenge. 

Der er kludder i behandlingen af sager om sygedagpenge i kommunernes nye it-system. Og problemerne har stået på siden i sommer.  Det skriver mediet Altinget, der har talt med flere kommuner, der alle bekræfter, at systemet fejlagtigt giver afslag i sagerne, hvilket forsinker eller giver forkerte udbetalinger. 

Det drejer sig om det nye it-system - Kommunernes Sygedagpengesystem, der også forkortes KSD. Systemet blev implementeret i sommer og skulle automatisere en del af sagsbehandlingen af borgernes sager. Men problemerne i systemet betyder nu, at afgørelserne sagerne i stor stil manuelt skal gennemgås. Det bekymrer HK Kommunal, der frygter for borgernes retssikkerhed.

"Det er dybt alarmerende. Det er jo ikke første gang, et nyt it-system er kommet slingrende fra start, men graden af problemer her er enorme og overstiger, hvad man har oplevet tidligere," siger næstformand Mads Samsing til Altinget

Tilliden i bund 

Hos kommunerne tror man heller ikke selv på de automatiske afgørelser. Det viser en aktindsigt i undersøgelse hos Kombit, som Altinget har fået.

Undersøgelsen omfatter ydelseschefer, projektledere og sagsbehandlere, der er blevet adspurgt om KMD-systemet, som KOMBIT forventer vil øge effektiviseringen af af arbejdstiden med 40 procent.

Derudover skulle systemet altså blandt andet også kunne foretage automatiske afgørelser i de mere simple sygedagpengesager, samtidig med at det ville introducerer en højere grad af selvbetjening, så ansøgerne selv kunne indtaste oplysninger. Dermed skulle systemet gøre det muligt at give borgerne flere straksafgørelser samtidigt med, at sagsbehandlerne fik mere tid, som de kunne bruge på mere avancerede sager. 

Svær start

Systemet fik dog også en besværlig opstart tilbage i slutningen af maj.

For ikke blot var sytemet flere år forsinket - Version2 kunne også berette, at en omfattende datakonvertering ved selve overgangen til det nye system frem mod juni i år betød, at hele hele systemet lukkede ned i halvanden uge, hvilket betød en udskydelse af udbetalingerne for visse af landets borgere.

Kombit oplyser til Altinget, at det går bedre med systemet i november end tidligere, men at man fortsat ikke er “hvor vi skal være.”

Prøv DigiTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer