Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi skal sparke gang i datadrevne bygninger

1. oktober 2020 kl. 05:33
Vi har teknologien til at gøre vores erhvervsbygninger mere klimavenlige. Men der er stadig virksomheder, der tøver med at investere i det. Ud over kapital er det derfor nødvendigt, at vi som branche lægger vægt på fordelene ved datadrevne bygninger, skriver Thomas Fog, divisionsdirektør, IFM og Property, Coor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi træffer beslutninger baseret på data hver dag. I facility-verdenen er vi for længst enige om, at datadrevne bygninger er vejen frem, og det er der heldigvis også mange virksomheder, der er. Men desværre er der også en del af virksomhederne, som er usikre på, hvad data kan betyde for deres bygninger.

Her bør vi som branche tage ansvar for, at driveren bag innovative projekter som datadrevne og intelligente bygninger ikke kun bør være drevet af de kortsigtede perspektiver som fx pris. Og vi skal tage det ansvar af flere grunde.

Det er afgørende, at vi får fortalt de virksomheder, der tøver, om fordelene ved de datadrevne bygninger: Intelligente og bæredygtige bygninger er både til gavn for medarbejdernes produktivitet og trivsel, bygningernes vedligehold, for klimaet og for virksomhedernes bundlinje. Med andre ord kan vi både få sat bæredygtighed, trivsel og produktionsøgning på dagsordenen hos virksomhederne.

I dag er der mange virksomheder, der ønsker at være mere bæredygtige, og det vil derfor være naturligt at starte dialogen der. Folketinget indgik før sommerferien klimaaftaler om hhv. affald, industri og energi. De ventes at reducere udledningerne af CO2 med 3,4 mio. ton i 2030. Dermed mangler stadig at blive fundet reduktioner for 16,6 mio. ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er det, at vi som branche kan sikre, at alle de virksomheder, vi er i dialog med, bidrager til reduktion af CO2.

I den intelligente og datadrevne bygning kan man 24/7 følge med i indeklima, energiforbrug og besparelser. Det intelligente Energi Management System / IFM System overvåger andre systemer som CTS, driftsdata, bevægelsesmønstre og energiforbrug, opsamling af energidata, datalogning med lograpporter af fx CO2 og temperatur.

Robotics, machine learning, Power Bi ́s mv. hjælper med til at bruge og analysere data i en langt bedre kvalitet og hurtig intuitiv tilgang til information.

Udover at reducere forbruget af CO2, kan vi også gøre noget ved de andre udfordringer med de intelligente bygninger: Data fra World Green Building Council viser nemlig, at virksomheder taber omkring 11 procent i produktivitet på at have et dårligt indeklima. Hvilket også påvirker medarbejdertrivslen.

Lad os for alvor sætter gang i, at vi bruger den data og den teknologi, vi allerede har, til virksomhedernes, medarbejdernes og naturens bedste.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger