Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kunstig intelligens er værktøjet, der kan hjælpe os med at nå FN’s verdensmål

5. november 2020 kl. 04:49
Med kunstig intelligens kan vi komme tættere på at løse stort set alle FN’s verdensmål. Vi er bare for dårlige til at anvende teknologien, fordi den kan virke uoverskuelig at komme i gang med. Det ironiske er imidlertid, at teknologien i virkeligheden er et ret simpelt optimeringsværktøj, som netop kan gøre tingene mere overskuelige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indrømmet – kunstig intelligens har endnu ikke knækket koden til at skabe fred i verden, som verdensmål nummer 16 kredser om. Men teknologien kan spille ind på stort set alle de andre verdensmål. Mange af verdensmålene er nemlig et langt stykke hen ad vejen optimeringsudfordringer. 

Færre tomme lastbiler

Hvis vi ser på udledningen af CO2 bare på nationalt plan, så ved vi, at 20-40 procent af den udledning sker, fordi vi i vores landtransport kører med tomme transportmidler. Det kan være, når man har afleveret en last og kører lastbilen hjem uden at have noget med den anden vej.

Jeg fornærmer vist ikke nogen, når jeg siger, at den logistiske udfordring i dag hverken løses digitalt eller optimalt. Men netop et problem som det kan løses uden de store vanskeligheder med kunstig intelligens.

For mens et menneske kan holde styr på plus/minus syv ting, så kan den kunstige intelligens forholde sig til et utal af oplysninger på kryds og tværs og finde den optimale løsning. I dette tilfælde for hvordan så få transportmidler som muligt kører rundt med tomt lastrum.

Hurtigere udvikling af ny medicin

I en helt anden sektor, og et dertil hørende verdensmål, har vi en udfordring med sundhed, eller nærmere manglen på samme. I dag tager det utroligt lang tid og koster mange penge at udvikle ny medicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør det især, fordi den første fase med at udvikle medicinen er kompliceret. I den fase tester man en masse forskellige komponenter for at se, hvilke man kan få de ønskede resultater ud af og derfor skal eksperimentere med. Den proces tager tre til fem år, før man har en liste af komponenter, man kan arbejde videre med.

Men med kunstig intelligens kan man simulere den proces, fordi teknologien kan overskue effekterne af et hav af forskellige komponenter i forhold til hinanden. På den måde kan processen klappes sammen, og i stedet for at vare tre til fem år kan processen nu klares på få uger! Det gør en verden til forskel for, hvornår ny medicin kan blive tilgængelig for flere.

Et værktøj til at nå verdensmålene

Selv i mindre oplagte udfordringer, set med teknologiske briller, som verdensmål nummer fem om manglende ligestilling mellem kønnene, kan kunstig intelligens gøre en forskel.

Lad os bare kigge på jobopslag og ansættelsesprocesser, hvor der indirekte kønsdiskrimineres. Nogle gange sker det ligefrem så indirekte, at ikke engang dem, der ansætter, er klar over, at de diskriminerer. Der kan kunstig intelligens vurdere formuleringer, kompetencer, personoplysninger og så videre på tværs af ansøgninger og ansøgere og holde det op imod nogle kriterier, så man sørger for, at ansøgerne ikke bliver vurderet af personer, der lader deres personlige forbehold spille ind.

Det er ikke kun positivt for de personer, der nu i højere grad vil blive ansat i stillinger, de passer som fod i hose til, men også for virksomhederne, der kan spare mange penge på at vælge den rigtige person til jobbet – uanset navn eller køn.

Jeg kunne godt blive ved med at komme med eksempler, men jeg tror, at I har forstået pointen. Jeg håber også, at I har forstået, at man kan kombinere muligheden for at gøre en positiv forskel i forhold til verdensmålene med at gøre en positiv forskel for sin bundlinje.

Spørg bare logistik-virksomheden, der ikke længere har lastbiler, der kører rundt med tomme lastrum, medicinalvirksomheden, der sparer flere års udviklingsproces, og virksomheden, der rykker hurtigere på sine mål med den rette mand – eller kvinde – i nøglepositioner.

Vi skal væk fra at se kunstig intelligens som en stor, uoverskuelig teknologi og i gang med at bruge teknologien som værktøj til at rykke tættere på at nå verdensmålene – det kan faktisk kun gå for langsomt.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger