I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Efter to års national strategi for kunstig intelligens er der brug for træning og struktur

26. april kl. 05:00
Gerd Altmann/Pixabay
Illustration: Gerd Altmann/Pixabay.
Det er nu to år siden, at den nationale strategi for kunstig intelligens blev præsenteret. Strategien sigtede højt, men strukturerne mangler stadig.
Artiklen er ældre end 30 dage

I januar 2020 havde Norge en digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, og som mange andre lande havde vi en strategi for kunstig intelligens. Ifølge strategien skal den høje tillid, der kendetegner det norske samfund, bevares og styrkes samtidig med, at kunstig intelligens bruges på nye og innovative måder. Det vil ske gennem etisk forsvarlig digitalisering.

Et grundlæggende princip for pålidelige kunstigt intelligente systemer er, at de skal være lovlige, etiske og sikre, og ifølge vores strategi skal alle systemer, der udvikles og tages i brug i Norge, være pålidelige. Systemerne skal bygge på etiske principper, respektere menneskerettigheder og demokrati, værne om den enkeltes integritet og privatliv og være sikre – det er svært at være uenig i.

Men selvom målene er indlysende, er de også ambitiøse. Vi har set mange eksempler på, at det ikke er en selvfølge, at kunstigt intelligente systemer respekterer etiske principper: Demokratiske valg over hele verden er blevet manipuleret, den amerikanske kongres blev stormet efter at have ægget på Twitter, og etniske grupper og enkeltpersoner overvåges konstant, alt ved hjælp af digitale værktøjer.

Men vi behøver ikke se ud over Norges grænser for at finde etisk tvivlsom digital praksis. Tjenester, som de fleste nordmænd bruger dagligt, såsom Google og Facebook, har også praksis, der strider mod princippet om pålidelig og etisk forsvarlig kunstig intelligens. Forbrugerrådet har klaget til Google over brud på privatlivslovgivningen, og Datatilsynet har vurderet Facebooks privatlivsbrug og fundet det for risikabelt at kunne bruge mediet.

Ny regering skal prioritere etisk digitalisering

Under pandemiens hastige digitalisering har funktionalitet været i fokus, og nu er tiden kommet til at sikre pålidelige løsninger. Det gør vi gennem norsk innovation i tråd med strategiens mål. Men for at sikre dette er der behov for kompetenceudvikling inden for kunstig intelligens og digital etik. Finland har udmærket sig som pioner inden for uddannelse og folkeoplysning om kunstig intelligens, da deres introduktionskursus "Elements of AI" - som også er tilgængeligt i Norge - er blevet gennemført af over 2 procent af befolkningen. Vi bør sigte lige så højt i Norge, da viden er en forudsætning for et velfungerende demokrati. Det betyder mere træning i digital etik både for den brede befolkning og for individuelle grupper, såsom udviklere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Norges Statistik brugte hver tiende norske virksomhed kunstig intelligens i 2021, og vi forventer, at andelen vil stige. Derfor er vores bedste valg at øge kompetencen – men også at skabe bedre strukturer for at sikre en etisk forsvarlig udvikling. Bedre strukturer til styring af systemer baseret på kunstig intelligens er et område, vi mener er særligt vigtigt at fokusere på i 2022.

Strategien siger, at tilsynsmyndighederne skal kontrollere kunstigt intelligente systemer. Digitale værktøjer udvikler sig stadig så hurtigt, at det er udfordrende at følge med både lovgivning og etik. En separat revision af algoritmer er blevet efterlyst gentagne gange af norske fagfolk, og vi er spændte på, hvordan den nye regering vil reagere på denne opfordring.

Øget fokus på bæredygtighed

Ny teknologi bringer en række etiske udfordringer med sig, ikke mindst i forhold til at finde bæredygtige løsninger. Strategien understreger også ambitionen om Norge som datacenternation, som siger, at Norge skal være en attraktiv nation for datacentre og andre datadrevne industrier.

Denne vision ses dog ikke i sammenhæng med etisk refleksion. Se for eksempel debatten om Googles planlagte datacenter i Skien, der kan stoppe et grønt skifte i området, blandt andet fordi Google kunne spilde vand, der kunne opvarme 350.000 lejligheder. Visionen om datacentre skal knyttes tættere til etiske principper, herunder demokrati- og bæredygtighedsmål, og også her skal der struktur og politisk ledelse til for at sikre en ansvarlig udvikling.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger