Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dataetik skal være et anker for digitaliseringsstrategien – ikke blot en eftertanke

Johan Busse/Dataetisk Råd
Illustration: Johan Busse/Dataetisk Råd.
Regeringens oplæg til en ny Digitaliseringsstrategi blev lanceret under titlen ’Sammen om den digitale udvikling’. Det er en god målsætning, der kun kan realiseres ved at strategiens mange initiativer forankres i dataetiske værdier som værdighed, privatliv og selvbestemmelse.
Synspunkt13. juni kl. 15:55

Ifølge regeringens oplæg til en ny Digitaliseringsstrategi skal fremtidens Danmark i langt højere grad bruge data til at skabe bedre offentlig services. Der er ingen tvivl om, at strategien rummer mange lovende initiativer, der har potentiale for at være positive bidrag til det danske samfund.

Men der er en fare for, at vi i begejstringen for teknologiens muligheder for effektivisering og nye løsninger glemmer den centrale præmis for bæredygtig digitalisering – nemlig borgerne, og deres fortsatte tillid til digitalisering.

Borgerne må ikke reduceres til ’leverandører’ af data, som den private og offentlige sektor kan bruge til at udvikle smarte løsninger. Det er for borgernes skyld, at det danske samfund skal digitaliseres. Ikke kun igennem en omkostningseffektiv offentlige sektor, men ved at den enkelte borger mærker, at de er en del af et tillidsbaseret digitalt samfund, som forbedrer deres hverdag.

Dataetik tæller som én blandt ni visioner i digitaliseringsstrategi. Det er en god start, men dataetik handler ikke kun om afgrænsede forslag.

Få fuld adgang til DataTech
DataTech er til professionelle, der arbejder med data og analytics. Få tilsendt tilbud
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. juni kl. 11:14

Godt indlæg.

Det er så nok svært at forvente at Digitaliseringsrådet vil følge forslaget. Som formanden, Nana Bule, er eksempel på, så består rådet i høj grad af folk, som har en klar interesse i at staten digitaliserer løs, og dermed øger salget for rådsmedlemmernes virksomheder.