I dette holdningsstof udtrykker forfatteren deres personlige holdning om emnet.

Datadrevne beslutninger erstatter magi

Datadrevne beslutninger erstatter magi
Illustration: Bigstock. Se større version
Ofte er processer i virksomheder bundet op på enkeltpersoner, men hvis deres kompetencer og viden er grundlag for virksomhedens beslutninger, er der risiko for, at de ender som flaskehalse. Løsningen kan være at gøre beslutningerne datadrevne
Synspunkt 9. november kl. 06:00

Processer, der er bundet op på enkeltpersoner, og viden, der er gemt i kernemedarbejdere er genkendelige situationer for mange virksomheder og organisationer. Hvis disse centrale personers viden og kompentencer samtidig ligger til grund for beslutningsprocesser, har man en risiko for, at de bliver flaskehalse. For at kunne bære virksomheden videre vil man også ofte have tendens til at lade de centrale personer oplære de medarbejdere, der i fremtiden skal overtage deres plads. Som hos magikere og deres lærlinge bliver intuitionen den magi, man baserer sine beslutninger på. Den form for mesterlærekultur bliver på et arbejdsmarked under accelererende forandring en mere og mere ustabil støtte. En måde at imødegå denne ustabilitet er ved at gøre ens beslutninger datadrevne - erstatte magien med data. 

Der indgår data i grundlaget for de fleste typer af beslutninger. Når man tager datadrevne beslutninger, lader man data være styrende for hele beslutningsprocessen i stedet for alene som et grundlag til at underbygge en beslutning, man er ved at tage. Et eksempel kunne være, at man gerne vil præsentere det, man tilbyder på en mere relevant måde for ens publikum.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden
Generative AI finder frem til nye designer drugs

Generative AI finder frem til nye designer drugs

Teknikken kan potentielt hjælpe myndigheder og sundhedspersonale med at være forberedt på de produkter, som lyssky kemikere sætter til salg på det grå marked.

Seneste debat

We studied suicide notes to learn about the language of despair – and we’re training AI chatbots to do the same

While the art of conversation in machines is limited, there are improvements with every iteration. As machines are developed to navigate complex conversations, there will be technical and ethical challenges in how they detect and respond to sensitive human issues. Our work involves building chatbots for a range of uses in health care.
Synspunkt af David Ireland og Dana Kai Bradford
 
Abeba Birhane kæmper for at fjerne vold og racisme fra AI's fundament

Abeba Birhane kæmper for at fjerne vold og racisme fra AI's fundament

Det er et enormt belastende arbejde at rense ud i AI-forskeres gigantiske datasæt. Og arbejdet er ikke engang respekteret i feltet, fortæller Abeba Birhane. 
Interview