Etik som vejviser i AI-landskabet

Etik som vejviser i AI-landskabet
Illustration: ITU.
Arrangør
IT-Universitetet København
Dato
20. maj kl. 11:45 - 16:30
Event

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring er på alles læber i disse år. Som så ofte før håber vi at informationsteknologi kan hjælpe med at løse de store samfundsmæssige udfordringer: AI-projekter sættes i søen med henblik på at øge den offentlige sikkerhed, optimere transport og logistik til gavn for klimaet, og bruge sundhedsdata til at skræddersy patientbehandlinger.

I Danmark har vi noget ingen andre lande har: Et dataetisk råd. Vi har længe haft et etisk råd og nu har vi også et Nationalt Center for Etik, hvor de to råd forener kræfterne. Konkret betyder det, at vi som digitaliseret samfund får endnu bedre muligheder for at tage stilling til brugen af umodne teknologier – og deres ventede og især uventede konsekvenser. 

Den offentlige debat har de senere år kredset om betydningen af principper som ansvarlighed, gennemsigtighed, privatliv, værdighed og lighed i forbindelse med teknologiudvikling. Med det nye Nationalt Center for Etik kan vi fortsætte diskussionen og skabe en tydelig retning, som bidrager til at virksomheder, myndigheder og samfundets institutioner som helhed kan tage velovervejede valg, når det kommer til nye teknologier.

Etikken er et vigtigt redskab, når valg skal træffes. Det kan være valg om hvilke data, der skal indsamles og om hvordan de bruges. Etikken kan hjælpe med at navigere i et landskab af muligheder såvel som faldgruber. Men hvordan ser landskabet ud og hvordan kan etikken konkret hjælpe med retningen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil vi dykke ned i fredag den 20. maj 2022 fra kl. 11.45–16.30, hvor Nationalt Center for Etik inviterer til konferencen ’Etik som vejviser i AI-landskabet’. Det er en halvdagskonference, hvor vi sætter fokus på, hvad det i praksis vil sige at anvende AI på en etisk måde.

 

Dagen byder på en række spændende diskussioner:

  • Margrethe Vestager vil give sit perspektiv på AI i fremtidens Europa.
  • Johan Busse, formand for Dataetisk Råd og Leif Vestergaard Pedersen, formand for Det Etiske Råd, vil vise, hvordan man gør etikken anvendelig, konkret og relevant.
  • Brit Ross Winthereik, professor ved Center for Digital Velfærd ITU, vil tale om, hvordan etik som praksis bør spille en rolle i forhold til implementering af AI i velfærdsstaten.
  • Pia Færch, Kontorchef ved Center for Digitalisering og Teknologi ved KL, vil diskutere potentialet såvel som de etiske udfordringer forbundet med at bruge AI i kommunerne.
  • Mikael Ekman, Direktør for Politik og Strategi ved Microsoft, giver et indefra-perspektiv på, hvordan man som virksomhed kan arbejde med etik og kunstig intelligens.
  • Dagen modereres af direktør hos Elektronista Media, Christiane Vejlø.

Kom med til konferencen, hvor du vil få præsenteret flere perspektiver på AI og dataetiske dilemmaer fra både praktisk, forskningsmæssig og politisk side. Det er gratis at deltage.

 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger