Twitters algoritmer forstærker højreorienterede, men udviklerne ved ikke, om det er et problem

megafon forstærker
Illustration: AV Bitter | Bigstock. Se større version
Twitters egen undersøgelse viser, at tweets fra højreorienterede bliver prioriteret af de algoritmer, der fylder brugernes Twitter-feeds.
27. oktober 2021 kl. 16:14
errorÆldre end 30 dage

​Algoritmerne, der styrer Twitter-brugeres feed, har en tendens til at foretrække indhold fra den politiske højrefløj over venstreorienteret indhold. Det viser en undersøgelse som det sociale medie selv har foretaget af algoritmens adfærd. 

Ifølge undersøgelsen, der blev offentliggjort i sidste uge, er tendensen klar i fem ud af seks undersøgte lande. Kun i Tyskland synes algoritmen at fordele sol og vind lige, når politiske valgte spreder deres budskaber på det sociale medie. 

På samme måde er nyheder fra medier, der ligger til højre i det politiske spektrum, mere tilbøjelige til at modtage algoritmisk forstærkning, end andre nyheder.

Selvom algoritmerne generelt godt kan lide at sprede politisk indhold tyder undersøgelsen ikke på, at algoritmen forstærker ekstreme ideologier mere end mainstream politiske stemmer, understreger forfatterne. Sådan har kritiken ellers af flere omgange lydt mod Facebook, der f.eks. har haft algoritmer til at foreslå brugere at tilslutte sig grupper dedikeret til konspirationsteorier. 

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Lasse Frøding
28. oktober 2021 kl. 11:20

Højreorienteret er et problem, HVIS man ikke ser menneskerne bag. I dag er de højreorienterede nærmest kun "JEG og MIG" folk, der ikke har øje for helheden, og fordelene ved samarbejde med andre. Der mistes meget innovation og arbejdsstyrke på denne måde. Fravælgelsen af de ældres erfaring er bare et eksempel på samfundstabet.