Sort boks skal forhindre operationsfejl på Rigshospitalet: Store datamængder sendes råt til Canada

Blackbox
Illustration: Rigshospitalet . Se større version
Rådata fra apparater, kameraer og mikrofoner på københanvnsk operationsstue sendes som et forsøg over Atlanten til behandling af algortimer i Canada med henblik på at optimere arbejdsgange. Men der er styr på beskyttelsen af persondata, understreger forskningsleder.
Løsninger24. november 2020 kl. 05:54
errorÆldre end 30 dage

VERSION2: Kan man øge patientsikkerhed og behandlingseffektivitet ved at installere en sort boks, der minder lidt om den som anvendes i fly, på operationsstuer - og samle alskens data til en nærmere analyse af uhensigtsmæssige eller ligefrem patientfarlige arbejdsgange?

Det vil klinikere fra Rigshospitalet undersøge i et forskningsprojekt i samarbejde med det canadiske firma Surgical Safety Technologies, der netop har specialiseret sig at i at analyse data med henblik på optimering af klinikken.

Dataindsamlingen er massiv og omfatter stort set alt: Via fire kameraer og to mikrofoner i loftet på operationsstuen indsamler den sorte boks, kaldet ORBlack Box, store mængder data fra operationsstuen om både kommunikation, samtaler og anden lyd i rummet samt om personalets bevægelser.

Men også data fra kikkert-kameraet i maven på patienten, data om patientens puls og blodtryk, bedøvelse og andre apparatdata samt temperaturen i rummet, forstyrrelser udefra som f.eks. telefonopkald og andre former for interaktion og aktivitet på stuen registreres.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.