Sådan fungerer Brøndby Stadions ansigtsgenkendelse

Sådan fungerer Brøndby Stadions ansigtsgenkendelse
Illustration: Bigstock/Hans_Chr. Se større version
Danmarks hidtil eneste system til overvågning ved hjælp af automatiseret ansigtsgenkendelse har i de første seks måneder udelukket fem uønskede tilskuere fra fodboldkampe.
21. januar 2020 kl. 04:58
errorÆldre end 30 dage

Ansigtsgenkendelse er et varmt emne for tiden. Offentlige myndigheder og private aktører står på spring for at bruge den omdiskuterede teknologi, mens tænketanke og borgere bekymres over de principielle etiske problemer ved anvendelsen.

På en konference om it-sikkerhed og dataetik, som Ingeniørforeningen, IDA afholdt i Fællessalen på Christiansborg i midten af december, fortalte Tom Larsen, som er stadionchef på Brøndby Stadion, om Danmarks første og hidtil eneste anvendelse af automatiseret ansigtsgenkendelse som overvågningsværktøj.

Tom Larsen har arbejdet med fodboldfans i 18 år og startede selv karrieren som kontrollør. Der har været en lang proces bag indførelsen af ansigtsgenkendelse.

Fodbold, fans og fyrværkeri

»Vi har haft mange udfordringer med fans. Det er fyrværkeri på tribunerne, som kan være en udfordring. Ansigtsgenkendelse kan stoppe de personer, som indfører de her ting på stadion. Vi har et gennemsnitligt tilskuertal på 16.000, og ud af dem har vi omkring 300 til 350 ‘aktive’ fans.«

Det er den gruppe, som blandt andet er med til at brænde fyrværkeri af, også kaldet for ‘pyroteknik’ i miljøet.

»Igennem tiderne har vi forsøgt at holde de her fans ude af stadion. Før stillede man sig op i døråbningen med en vagt-vest på og sagde: ‘Du må ikke komme ind her, og dig kan jeg ikke lide – jeg ved, at du står med et romerlys inde på stadion’.«

Brøndby har som andre stadioner et karantæne-system.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden