Ny version af AI Act: Her er de væsentligste ændringer

6. december 2022 kl. 04:005
Illustration af AI-kontor i EU
OpenAI-tjenesten DALL-E har skabt illustration baseret på teksten »a conference table depicting the EU flag with AI written on it, in the style of van gogh« Illustration: DALL-E.
Nye punkter på en konkret liste med højrisikosystemer og et forslag om, at forskere skal slippe for lovkravene, er blot to af de ændringer, Det Europæiske Råd har fremlagt i sit forslag til EU-loven for kunstig intelligens.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det første glimt af fremtidens regulering af kunstig intelligens kom, da EU-Kommissionen den 21. april sidste år sendte et udkast til den omdiskuterede AI Act ud i verden.

Der er nemlig fart på innovationen, og derfor mener Bruxelles politikere, der er behov for, at medlemslandene i fællesskab fører kontrol med udviklingen af intelligente systemer.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech er til professionelle, der arbejder med data og analytics.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til DataTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. december 2022 kl. 16:20

Der er nuancering i formulering "professionelle udviklere, distributører, importørere". Man kan have en personlig titel af professionel udvikler. Man kan ikke have en personlig titel af distributører eller importør(ikke en der giver juridisk mening). Det vil næsten altid være CVR (Juridisk enhed) for import-eksport-distributører der er juridisk ansvarlig i forhold til en kvalitetsparameter og ikke CPR(Privat). Jeg kan tage fejl her. Byd endelig ind. Tror ikke, jeg proffesionelt ville overveje, at købe noget fra en 'privat' distributør-importør-eksportør. Så hvad eller hvem er de der 'professionelle udviklere' egentlig for en fisk, i har gang i ,med den lovgivning, i en juridisk kontekst?

1
6. december 2022 kl. 06:39

"Man har også specificeret, at loven ikke skal gøre sig gældende i forsknings- og udviklingssammenhænge. Ligeledes fremgår det nu eksplicit af forslaget, at AI Act ikke vil gælde AI systemer, som vedrører national sikkerhed, forsvar og militære formål."

Som i overhovedet? Skal de områder bare være lovløst land?

Fy for pokker! Jeg får myrekryb.

"Med den nye version lovteksten foreslår Rådet, at AI Act skal gælde for alle professionelle udviklere, distributører, importørere og brugere af AI-systemer i EU. "

Skal gælde for udviklere, men ikke i udviklingssammenhænge? Her har jeg brug for en forklaring.

2
Redaktør, DataTech -
6. december 2022 kl. 13:26
Redaktør, DataTech

Hej Anne-marie, AI systemer, som vedrører national sikkerhed, forsvar og militær (for)bliver lovløst land som det ser ud lige nu. Men der mangler stadig mange lovforhandlinger og der er røster, som argumenterer for at man er nødt til - i den ene eller anden EU-lovgivning - at forholde sig til netop dét spørgsmål. Jeg må dog indrømme overfor dig, at det er en diskussion som jeg ikke har dykket grundigt ned i (endnu. Jeg skriver den på blokken).

Ang. sidste spørgsmål, så gælder loven ikke i udviklingsstadiet. Det er først når man sætter sin model i produktion, at loven træder i kraft. Så man kan gøre hvad man vil indtil dét øjeblik hvor man slipper modellen løs i verden/på andre mennesker. Så snart man gør det, så skal model, dokumentation, safeguards, mv. leve op til lovgivningen. Hvis man f.eks. ikke har udarbejdet dokumentation inden man sætter modellen i produktion, så er man pr default non-complient, hvormed den relevante myndighed (måske Datatilsynet, det er fortsat uklart) kan give bødestraf, udstede påbud, mv.

5
7. december 2022 kl. 07:12

Er der noget indikation på hvordan og hvor meget dokumentation der skal til før en model kan blive comlient?