Norsk punktsky kan give mere førerløs transport på norske veje

Stillbillede fra Kartverkets »punktsky«-prototype.
Hvis man formår at opskalere hyperdetaljerede kortsystemer som på billedet, kan det blandt andet give flere selvkørende køretøjer på norske veje. Stillbillede fra Kartverkets »punktsky«-prototype. Illustration: Kartverket. Se større version
Detaljeret laserscanning af veje, bygninger og landskaber bliver stadig mere udbredt. Hvis det lykkes Kartverket at indsamle disse data i åbne kortløsninger, kan det blandt andet give flere selvkørende biler på vejene.
6. maj 2021 kl. 02:40
errorÆldre end 30 dage

»Omfanget af detaljeret kortlægning øges voldsomt år for år, både i offentligt og privat regi. Hvis disse data kan indsamles til deling og genbrug, kan man spare store summer og øge værdiskabelsen,« siger Reidun Kittelsrud, der er direktør for FoU og Innovation i den norske kortmyndighed Kartverket.

»Punktskyer« er meget detaljerede 3D-modeller lavet af punktdata fra laserscannere med en fejlmargin på omkring en centimeter.

Sådanne højopløselige kortdata kan være afgørende for opskaleringen af ​​intelligente transportsystemer, mener Kartverket, der i første omgang vil etablere og samle punktskyer af det norske vejsystem.

Punktskyer øger sikkerheden i selvkørende køretøjer

»Hvis en person står ved siden af ​​en lygtepæl, er det ikke givet, at det vil blive opdaget af en kamerabaseret førerløs transport-teknologi. Hvis du derimod har et 3D-kort i bunden, der har kortlagt lygtepælen i detaljer, vil det være meget lettere at opdage de forhindringer og afvigelser, man skal tage hensyn til,« siger Lars Gunnar Lundestad, der er projektleder for selvkørende køretøjer i Ruter (Oslos trafikselskab, red.).

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.