Norge vil finde ulovlige garager med AI

Kartverket
Illustration: Kartverket. Se større version
At finde ulovlige garager er kun en ekstra effekt ved projektet. Det virkelige mål er at få mere effektiv behandling af byggesager, siger Alexander Nossum i Norkart.
Løsninger27. maj 2021 kl. 05:56
errorÆldre end 30 dage

TU.no: Hvordan skal kunstig intelligens og maskinindlæring bidrage give hurtigere behandling af byggeansøgninger? Lad os tage udnyttelsesgraden som et eksempel.

I mange kommuner er der en øvre grænse for, hvor stor en del af en grund, der må bebygges - ofte er det omkring 25 procent. Dette kaldes for udnyttelsesgrad. Når man ønsker at søge om at bygge en garage, et anneks, et udhus, en tilbygning eller lignende på en ejendom, er det frem med kort, lineal og lommeregner, og så kan man starte på arbejdet med at måle og beregne.

Når ansøgningen er sendt til byggesagskontoret, gentages processen der. Denne gang foregår det dog med lidt flere digitale hjælpemidler, end den almindelige borger er i besiddelse af. Derudover er der en række andre mål, som skal kontrolleres i forhold til reglerne. Det gælder blandt andet højder, afstand til nabogrunde, nabohuse og offentlige veje.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Chris Bagge
28. maj 2021 kl. 16:12

Da det gamle tegningsarkiv hos Værløse kommune brændte for omrkint 20 år siden måtte de opdatere fra luftfoto. Herved fandt man en del byggeri der ikke var søgt byggetilladelse til.