Matematiker: Corona er en bredside til modeller trænet på historisk data

bredside
Illustration: Public Domain.
Ekstra datakilder og XAI bliver vejen frem for machine learning i kølvandet på pandemien.
Indblik13. maj 2020 kl. 10:40
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Modeller trænet på historisk data er ekstremt gode til at give værdifulde forudsigelser - men kun så længe dagen i morgen kan sammenlignes med virkeligheden i den historiske data. Og det kan den dårligt, når butikker er pludselig er lukkede og indkøbscentre forladte. 

»Hvis du har modeller bygget på historisk data, som er relateret til menneskelig adfærd, skal du være meget kritisk over for deres resultater lige nu,« fortæller Jakob Blaavand, der er Director of Mathematics ved det britiske analyticsselskab Smith Institute.

»Der har været meget hype gennem lang tid, og der bliver ikke altid sat nok spørgsmålstegn ved, hvordan modeller bliver brugt. Men nu er vi ude i en situation, hvor vi er væk fra de historiske data, som modellerne er trænet på, og hvor de opfører sig anderledes.«

Ude af træning

Churn, salgsforecast, kundesegmentering med videre bygger alle sammen på data om menneskers adfærd. Og den menneskelige adfærd har ændret sig radikalt, siden corona-epidemien gik i gang. 

»Hvis vi ser på online-handel, så er det typisk noget, man forudsiger ved at kigge på data fra samme uge sidste år, og så ser man måske en stigning på omkring 10 procent. I dette forår er online-handel på én måned steget med 200 procent,« fortæller Jakob Blaavand og fortsætter:

»Der er intet i de signaler, som modellerne kigger på, som ville kunne opfange det.«

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger