Kartoffel-scanner træner på skjulte middelaldertekster

Foto : Newtec

Kartoffel-scanner træner på skjulte middelaldertekster

Biblioteksforskere på SDU har fået hjælp af fynske maskinbyggere til at finde skjulte middelaldertekster i den store Herlufsholm-samling med hyperspektrale billeder.
De laver egentlig veje-, pakke- og sorteringsmaskiner til fødevareindustrien hos den fynske ingeniør- og maskinbyggervirksomhed Newtec. Nu har de opdaget, at den fødevarescanner de har udviklet til at finde fejl på grøntsager som kartofler, også kan bruges til at finde skjulte og slettede tekster der går tilbage til middelalderen.
Vil du have fuld adgang til DataTech?

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra Machine Learning-modeller til dataetik.

Hyperspektrale billeder

Traditionelle kameraer, som dem vi kender fra smartphones består af pixels der er røde, grønne og blå, og som indfanger de farver der svarer til pixelfarven. Det kaldes RGB(Rød-Grøn-Blå) kameraer. RGB-kamerer kan fange mange detaljer, men kun farver og teksturer på et objekts overflade. Du kan altså ikke se om et æble er ægte eller lavet af plastic.

Det menneskelige øje kan ikke se infrarødt lys, men det kan et kamera. Derfor tilføjes konventionelle kameraer et infrarødt cut-off filter, som blokerer for lys med bølgelængder over 650-700 nm, som der er det infrarøde lys begynder. Uden filteret vil infrarødt lys risikere at lække ind i billedet og give skøre farvesammensætninger for det menneskelige øje.

I et hyperspektralt billedsetup omgås begrænsningerne med RGB-pixels og man anvender et bredere spektrum fra 400 nm to 1000 nm, også kendt som VIS-NIR (VISible and Near-InfraRed).

Hos Newtec sker det ved at tilføje en optisk komponent kaldet en spektrograf mellem objektivet og sensoren.

Newtec
Illustration: Newtec