Kæmpe energigevinst: AI og fysikkens love vil fjerne fire femtedele af datacentres forbrug

Datacenter
Illustration: Scanrail/Bigstock. Se større version
DTU-forskere regner med at kunne reducere små og mellemstore datacentres energiforbrug med 80 procent ved hjælp af reinforcement learning og grey box-modeller.
1. december 2020 kl. 05:57
errorÆldre end 30 dage

Et hold forskere fra DTU skal sammen med en række virksomheder udvikle et helt nyt køle- og lagringssystem til små og mellemstore datacentre. Forskerne bag projektet Cool Data regner med at kunne effektivisere datacentrenes energiforbrug med omkring 80 procent.

»Vi skal udvikle et fleksibelt termisk køle- og lagringssystem, som udnytter forskellige energikilder langt smartere, som kan lagre overskydende grøn energi og sende overskudsvarme ud på fjernvarmenettet. Det hele skal kontrolleres med AI,« siger Dominik Franjo Dominković, der er leder af projektet og postdoc ved DTU Compute.

Ét stort datacenter kan forbruge, hvad der svarer til fire procent af Danmarks samlede elforbrug. Det er tidligere vurderet (dog med store usikkerheder), at datacentrene rundt om i verden står for omkring tre procent af det globale elforbrug og to procent af den menneskeskabte CO2-udledning. 

Men typisk fokuseres der på de helt store datacentre som Facebooks, Microsofts og Googles massive energiforbrug og CO2-udledning, fortæller Dominik Franjo Dominković.

»Vi kiggede på den tilgængelige videnskabelige litteratur og fandt ud af, at der kun er en meget lille del af forskningen, som fokuserer på små og mellemstore datacentre. Men forskning fra USA viser, at de står for mellem en tredjedel til halvdelen af datacentrenes samlede energiforbrug,« siger han.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.