Juraeksperter om EU's AI-regler: Tvetydigt og utæt kludetæppe

kludetæppe
Illustration: tkdesign, Bigstock. Se større version
EU-Kommissionens udkast til AI-reglement kan ende med at fungere som deregulering, snarere end at stille større krav til teknologien. 
15. september 2021 kl. 15:01
errorÆldre end 30 dage

Verdens første forsøg på en horisontal regulering af AI, som EU-kommissionen fremlagde i april, er fuld af svagheder. Til en grad hvor reglerne i sidste ende kan betyde færre krav til AI end ellers.  

Sådan lyder analysen fra to prominente forskere inden for teknologi-lovgivning. Michael Veale, der er lektor ved University College London og har skrevet sin ph.d. om ansvarlig ML i det offentlige, har sammen med den hollandske juraprofessor Frederik Zuiderveen Borgesius skrevet en gennemgang af lovforslaget. Her kalder de to juraeksperter lovforslaget for et kludetæppe syet sammen af vidt forskellige lovområder.   

»This patchwork does not make the Draft AI Act comprehensive and watertight. Indeed, these pieces and their interaction may leave the instrument making little sense and impact,« skriver de en artikel, der i sidste måned blev udgivet i tidsskriftet Computer Law Review.

Der er positive elementer i lovforslaget - som f.eks. differentiering på baggrund af risikovurdering. Men de risikerer at blive undermineret, vurderer forskerne.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.