It-guru om dataetik: Hver dag skal vi spørge os selv, om vi gør det ordentligt

kompas
Illustration: Marina Pissarova / Bigstock. Se større version
Selvregulering er vigtig, hvis dataetik skal holde trit med teknologisk udvikling, mener Shomit Ghose.
Interview21. maj 2019 kl. 06:11
errorÆldre end 30 dage

Hos investeringsfonden Onset Ventures leder man konstant efter virksomheder, der er værd at investere penge i. Virksomheder, som bygger disruptive produkter baseret på data. Og kan skærme sig fra konkurrenter ved at sidde på store datamængder.

Men er databrugen uetisk, kommer du end ikke til samtale, siger partner i Onset Ventures Shomit Ghose, der ikke er i tvivl om, at dataetik er et konkurrenceparameter. 

»Hvis du har et selskab, der handler uetisk omkring brugen af data, er det ikke bæredygtigt,« siger han, da DataTech møder ham i København.

»Som investor vil jeg ikke investere i noget, hvor der på et tidspunkt vil være et offentligt oprør imod produktet, og regulering vil lukke det ned. Som investor vil jeg ikke investere i en forretning, der ikke er bæredygtig. Som entreprenør ville jeg ikke spilde min tid på noget, som ikke er bæredygtigt,« siger Shomit Ghose og fortsætter:

»Hvis vi udvider vores definition af bæredygtighed til at inkludere dataetik, så er det klart, at det er nødt til at være en del af vores forretningspraksis.«

En mørk side

Det har altid været et tveægget sværd - brugen af data. Som med alle menneskelige opfindelser har teknologien en mørk side, og vi skal sørge for ikke at falde ind i den, siger Shomit Ghose.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.