Hurtigere, mere og finere data: Corona kræver haste-automatisering hos Sundshedsdatastyrelsen

pipeline pipe rør olie
Illustration: maxxyustas / Bigstock. Se større version
Sundhedsdatastyrelsen har på få uger måttet opbygge nye datapipelines for at sikre et realtidsindblik i corona-krisen.
Indblik5. maj 2020 kl. 02:08
errorÆldre end 30 dage

Da coronavirussen begyndte at sprede sig i Danmark, opstod der samtidig et helt nyt behov hos både myndigheder og regering for at kunne følge sygdommens udvikling fra dag til dag. 

Den data, der ligger til grund for de daglige opdateringer på corona-dødsfald og intensiv-patienter, som vi troligt har fået de seneste mange uger, kommer fra Sunhedsdatastyrelsen. Og her har man aldrig før skullet indsamle data med samme hastighed og detaljegrad, som corona-epidemien kræver. 

»Mange af de data, som der opstår interesse for, ligger allerede til en vis grad i de centrale sundhedsregistre, som vi driver og vedligeholder,« fortæller Henrik Mulvad Hansen, sektionsleder i Sundhedsdatastyrelsen. 

I Landspatientregisteret har styrelsen f.eks. data om alle sygehusindlæggelser siden 1977 inklusive diagnoser. Registret bliver opdateret hver måned, hvilket er rigeligt, når data skal bruges i statistik og forskning.

»Men det er ikke, hvad der er brug for i en epidemi-situation, som vi står i nu,« siger Henrik Mulvad Hansen og fortsætter: 

»Den granulering af data, som man ønsker nu, er også højere end de data, vi får ind normalt. Data om, hvor mange intensivsenge der reelt er fyldt op, og hvor mange respiratorer der er tilgængelige - det er ikke information, vi typisk har hentet ind til de centrale registre. Men det er enormt relevant nu.«

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.