Goodbye Watson: Novo dropper samarbejde med IBM's kunstige intelligens

26. november 2019 kl. 03:14
IBM
Illustration: IBM.
IBM's kunstige intelligens var udset til at styrke udviklingen i Novo Nordisk, men nu ophører samarbejdet i en tid, hvor kritikken af Watson er svær at overhøre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

ING.DK: Doktor Watson var udset til at hjælpe Novo Nordisk med at udvælge de bedste lægemiddelkandidater og gøre livet nemmere for millioner af mennesker med sukkersyge.

Sådan lød det for to år siden i Ingeniøren i et interview med chefen for digital health Geert Reyniers. Men i dag har Novo droppet samarbejdet med netop IBM om Watson-platformen:

»Vi arbejder ikke længere sammen med IBM Watson Health, da vores fokus inden for digital sundhed har udviklet sig i en anden retning, end vi regnede med, da kontrakten blev underskrevet for fire år siden. Vi samarbejder derfor med andre leverandører, der bedre matcher vores behov på området,« oplyser Novo Nordisks presseafdeling i en mail til Ingeniøren.

Mere ønsker Novo Nordisk ikke at oplyse på nuværende tidspunkt udover en skriftlig kommentar fra kommunikationschef Benedicte Strøm, der oplyser til Finans, at:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Novo Nordisks digitale sundhedsrejse udviklede sig i en ny retning, som ikke var forventet up front, da vores samarbejde blev etableret.«.

Hun forsikrer dog over for mediet, at begge selskaber er enige om at fortsætte »de gode forretningsforbindelser« og udvikle samarbejde inden for andre teknologiske områder.

Tilbage i 2017 oplyste Geert Reyniers ellers, at firmaet især så muligheder for at kombinere Watsons viden fra forskningsartikler med real-world­-data om patienterne for på den måde at dokumentere, hvorfor en bestemt medicin virker – og på hvilke patienter. Novo var allerede dengang i færd med at bruge teknologien til at undersøge effekten af deres nyeste insulin Tresiba på brugerne.

 

Novo Nordisk ønskede også at bruge AI-teknologien til at være være førende på markedet for regulering af diabetes med teknologier i området for Internet of Thing og wearables såsom træningsure, online insulinpenne og lignende, der gav input til en slags virtuel assistent, der ved brug af AI hjalp med at regulere patientens blodsukker.

Den strategi omfattede blandt andet samkøring af IBM’s cloudsystem, der rummer millioner af patienter, med en clouddatabase som samler patientdata fra firmaet Glookos diabetesapp Cornerstone4Care.

En doktor med udfordringer

IBM´s Watson fik sit helt store folkelige gennembrud i programmet Jeopardy i 2011, da den fejede alle modstandere af banen, og siden har der blæst en teknologi-hype gennem især det bioteknologiske felt.

Virksomheder som Pfizer, Novo og Lundbeck har kastet sig ud i forsøg med Watson, ligesom radiologer i Region Hovedstanden har kørt forsøg med Watson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Watson har dog stødt på flere problemer blandt andet herhjemme, hvor Watson i forsøg på Rigshospitalet foreslog livsfarlig medicin, da den skulle hjælpe til på kræftafdelinger.

Interne dokumenter fra IBM har også vist, at der er adskillige eksempler på farlige og forkerte behandlingsforslag, når den samarbejder med læger. Doktoren har for eksempel foreslået en blødende lungekræftpatient medicin, der forhindrer blod i at størkne.

I en længere artikel i IEEE Spectrum fortæller flere læger også, at de endnu ikke har set de store gevinster ved brug af Watson.

»Jeg mener ikke de (IBM red.) er på forkant med udviklingen indenfor AI,« siger radiologprofessor Eliot Siegel, der er ansat på University of Maryland og har samarbejdet med IBM.

»Det mest interessante foregår hos Google, Apple og Amazon,« siger Eliot Siegel.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger