Generative AI finder frem til nye designer drugs

piller
Illustration: Wikipedia Commons. Se større version
Teknikken kan potentielt hjælpe myndigheder og sundhedspersonale med at være forberedt på de produkter, som lyssky kemikere sætter til salg på det grå marked.
18. november 2021 kl. 04:27
errorÆldre end 30 dage

Over det seneste årti er adskillige nye rusmidler blevet fremstillet ved at lave mindre modifikationer til eksisterende stoffer, som derfor snævert undgår at blive opdaget af stof-test.

Nu har forskere skabt DarkNPS - et neuralt netværk, der kan forudsige eksistensen af hidtil ukendte designerdrugs. Det skal give ordensmagten og sundhedsmyndigheder et forspring over de kemikere, der arbejder i det skjulte, og lader dem vide, hvad de skal holde øje med.

Bag projektet står blandt andre danske Petur Weihe Dalsgaard, der som forsker i retskemi på Københavns Universitet er med til at hjælpe politiet med at identificere de nye stoffer. 

»Når det står på sit højeste, kommer der et nyt stof om ugen,« forklarer han. 

»Vi kæmper hele tiden en kamp for at finde ud af, hvordan de nye stoffer ser ud, så vi kan lede efter dem i de prøver, vi får ind.«

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.