Forskere: Vi er i færd med at genoplive pseudovidenskaber med AI

face detection
Illustration: plahotya, bigstock.
Kan AI aflæse personlighed og følelser i dit ansigt, gætte din sexualitet eller blot dit køn? Videnskaben siger nej, men det stopper ikke ML-forskere i at udvikle nye modeller og leverandører i at komme på markedet med AI-baserede produkter, der påstår at kunne det. 
Tendens8. marts kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis man for få år siden krydsede grænsen til EU i enten Ungarn, Grækenland eller Letland, kunne man risikere at blive forhørt af en AI-model, trænet til at spotte 'bedragets biomarkører'. 

Projektet iBorderCtrl - finansieret med over 30 millioner kroner af EU mellem 2013 og 2019 - forsøgte med AI at spotte afslørende blink, ufrivillige hovedbevægelser, rødmen og andre såkaldte mikroudtryk for at vurdere, om en person talte sandt. 

Denne form for løgnedetektor baseret på såkaldt Emotion Detection med AI har ikke bare vakt nysgerrighed inden for grænsebevogtning. Undervisningsplatforme påstår at kunne vurdere et barns følelser, mens de laver deres skolearbejde. Og hos bilfarbikanter ser man emotion detection af chauffører som vejen frem til en bedre kørselsoplevelse. 

Problemet med disse - og mange andre anvendelser af emotion detection - er, at det videnskabelige grundlag, for at man på en meningsfuld måde kan aflæse en persons følelser i ansigtet, i bedste fald er skrøbeligt. Og det samme gælder en lang række andre opgaver, som forskere og selskaber forsøger at løse med AI.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger