Finsk startup hjalp Amsterdam og Helsinki med åbne AI-registre: Vi skal sikre etik i AI-forsyningskæden

Amsterdam
Illustration: Julia700702/BigStock. Se større version
Transparens er ikke løsningen på AI-etik, men det er fundamentet for at finde en løsning, mener finsk iværksætter.
Løsninger7. december 2021 kl. 03:47
errorÆldre end 30 dage

Det er kun en brøkdel, af de virksomheder og organisationer, som i dag bruger AI, der egentlig ved noget om teknologien. Typisk bliver kun en meget lille del af AI-systemer udviklet internt, mens resten købes som hyldevarer eller udvikles af andre. 

Og det er et problem, hvis man vil sikrer etisk AI i hele forsyningskæden, mener det finske startup Saidot. Saidot står bag en platform, hvor virksomheder kan styre alle deres AI-systemer - blandt andet for at skabe gennemsigtighed i, hvor de egentlig kommer fra. 

»Når vi forsøger at udvikle fair og troværdig AI, skal vi sikre os, at vi også dækker det arbejde, der udføres af andre,« understreger CEO og medstifter af Saidot Meeri Haataja, da DataTech møder hende på konferencen Digital Tech Summit, der i sidste uge fandt sted i København. 

Hvordan man gør det i praksis, er et meget komplekst spørgsmål. Men ikke mere komplekst, end at noget meget tilsvarende allerede er blevet løst på andre områder med politikker for CSR (Corporate Social Responsibility) og ESH (Environmental, Safety & Health), påpeger Meeri Haataja.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.