Deep learning-algoritme sparer patienter for besværlige CT-scanninger på Rigshospitalet

Deep Learning CT-scanninger
Illustration: Jonas Gamrath Rasmussen/Rigshospitalet .
10 svage patienter med svære hjernesygdomme slipper hver uge for besværlige CT-scanninger, fordi forskere på Rigshospitalet har udviklet en deep learning-algoritme, der omdanner billeder fra MR-scanninger til CT-billeder. På sigt kan metoden bruges til at automatisere diagnostik og skåne patienter for unødige indgreb.
Indblik26. september 2019 kl. 06:04
errorÆldre end 30 dage

Siden maj i år har en lang række svage patienter med hjernesygdomme kunne undgå en ubehagelig tur i en CT-scanner- og unødvendig radioaktiv stråling. Det kan de, fordi en forskergruppe på Rigshospitalet har trænet en algoritme til at kunne danne meget præcise CT-billeder ud fra MR-scanninger.

Indtil maj har de fleste patienter med kognitive forstyrrelser, fx demens, skulle en en ekstra tur til CT-scanning, efter de har fået lavet en PET/MR-scanning, så lægerne kan få det fulde overblik over hjernen, inklusiv knogledelene.

»Når man i dag scanner en patient med MR, så vil dele af billedet være sorte felter, fordi billedsignalet ikke kan trænge igennem knogler. Derfor skal mange patienter have taget en supplerende CT-scanning for at få belyst de sorte knogleområder. Det er besværligt og patienterne bliver udsat for ekstra radioaktiv stråling, siger Claes Nøhr Ladefoged, post.doc ved Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET på Rigshospitalet.

Ugentligt drejer det sig om godt 10 patienter der kan undgå CT-scanninger og i stedet få software til danne et CT-billede ud af en MR-scanning. I dag foregår den proces helt fuldautomatisk, så en computer omdanner MR-scanningerne til CT-billeder på under et minut efter MR-scanningen.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger