Data scientist: Syntestisk data og metadata bliver vejen frem for data-professionelle

blind kig væk bind for øjnenen blindfold
Illustration: hjalmeida, bigstock. Se større version
Hvis man vil undgå GDPR-hovepiner er vejen frem at undgå personhenførbare data i det hele taget, mener Sebastian Steenssøe.
Idéer4. maj 2021 kl. 04:32
errorÆldre end 30 dage

Selv under de strengeste tolkninger af GDPR kan man gøre meget med data, så længe du har den rigtige hjemmel. Men hvis skal undgå compliance-hovedpiner - som f.eks. når samtykker trækkes tilbage - er der kun en vej frem. At undgå personhenførbare data i det hele taget.

I stedet kan data scientist med fordel trække på alle de andre måder, man kan skaffe foder til de datahungrende algoritmer, mener data scientist Sebastian Steenssøe. 

»Jeg har været data scientist i fem år, og da jeg startede havde vi persondataloven, men det var det vilde vesten sammenlignet med i dag,« fortæller han. 

»På fem år er compliance blevet en meget større del af data science, og jeg kan forestille mig, hvordan det kommer til at se ud om fem år. Så jeg tror på at afledt data er vejen frem.«

Afledt data er hvad Sebastian Steenssøe over en kam kalder de data, som ikke kræver særlig hjemmel at bruge og derfor ikke kan give DPO'en sved på panden. Det kan være metadata, syntestisk data og decideret konstrueret data.

Deepfakes og malware

Nogle af metoderne er velkendte og anvendte, hvor data er utilgængelig. 

Da Facebook f.eks. udfordrede alverdens dataeksperter til at lave en model til deepfake-detektion hyrede selskabet skuespillere for at skabe de nødvendige videodata. 

For at kunne finde malware i ellers krypteret data bruger Cisco analyse af netværkspakkernes metadata.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.