Dansk deeptech-startup bygger ny type AI efter andelstankegangen

Abzu
Illustration: Abzu. Se større version
Abzus metahjerne kræver hverken deep learning-eksperter eller store konsoliderede datamængder at bruge. Til gengæld skal du være klar til at dele læring med konkurrenten.
5. december 2019 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Når den danske startup Abzu til næste år lancerer selskabets SaaS-platform, er det med ambitionen om at tilbyde AI til virksomheder, der ellers har for lidt data til at nyde godt af potentialet i deep learning. 

»Vi har en vision om at demokratisere den her teknologi,« fortæller Casper Wilstrup, der er grundlægger og direktør i Abzu. 

Når Amazon i dag er i færd med at udkonkurrere alle mindre webshops, er det på ryggen af enormt store konsoliderede datamængder, der gør dem gode til at forudsige efterspørgsel, prissætte og lave målrettet markedsføring, understreger han. 

»Hvis mindre webhandlende vil konkurrere med Amazon, kan de potentielt gå sammen og lave en andelsorganisation, hvor de samler data og går sammen om at bygge machine learning,« siger Casper Wilstrup og fortsætter:

»Det er nok ikke så realistisk. Men Abzus teknologi kan løse samme problem.«

Ideen med Abzus platform er at bygge en AI, der lærer, hver gang den introduceres for ny data. Det er således ikke bare én kundes data, der afgør kvaliteten af en prædiktiv model, men den samlede tilgængelige viden i de data, som Abzu har set. 

Teknikken gør det muligt for to konkurrerende selskaber at dele læringen i deres data for at forbedre hver deres ML-modeller. Og derfor er sammenligningen med andelstanken passende, siger Casper Wilstrup: 

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.