Analyse: Det offentlige er tvunget til at lytte, når borgerne siger nej til AI-bonanza

Hos Udbetaling Danmark garanterer man retssikkerheden ved automatisk digital sagsbehandling, men eksperter har en række forbehold. Danskerne er også skeptiske viser ny undersøgelse.
Hos Udbetaling Danmark garanterer man retssikkerheden ved automatisk digital sagsbehandling, men eksperter har en række forbehold. Danskerne er også skeptiske viser ny undersøgelse. Illustration: Rasmus Meisler. Se større version
I en af branchens mest anerkendte årlige udgivelser slår et repræsentativt udsnit af landets borgere fast, at der skal være mennesker bag beslutningerne. Det er et helt afgørende signal til it-beslutningstagerne i det offentlige Danmark, der drømmer om omfattende udbredelse af kunstig intelligens.
25. november kl. 02:10

It-beslutningstagere på tværs af det offentlige Danmark drømmer hede drømme om en omfattende udrulning af kunstig intelligens (AI) i den offentlige sektor. Men både borgere og eksperter er bekymrede over en fremtid, hvor kunstig intelligens træffer beslutninger i sager i det offentlige.

At ambitionerne er enorme står klart, efter Rambøll i samarbejde med Dansk IT igen i år har udgivet rapporten ‘IT i praksis', der af mange anses for et seriøst bud på en temperaturmåling af de digitale udfordringer i både den offentlige og den private sektor.

»AI ser ud til at blive en af de teknologier, som flest myndigheder vil tage i brug for første gang i løbet af de kommende tre år,« fastslår rapporten, der uddyber:

»Sideløbende med udviklingen inden for AI forventes initiativer til styring af big data at opleve en tilsvarende stærk vækst. Tilsammen vil de to udviklingsområder dominere datadrevet digitalisering hos en stor del af myndighederne. Rambøll vurderer, at det er en effektiv tilgang, der understøtter, at nye løsninger bygger på et afklaret datagrundlag.«

I rapporten har 92 it-ansvarlige og 81 forretningsansvarlige fra stat, regioner og kommuner svaret på et spørgeskema, som konsulenthuset har uddelt. Her gør repræsentanterne for det offentlige ambitionsniveauet soleklart, når det kommer til udbredelsen af kunstig intelligens.

Få fuld adgang til DataTech

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra machine learning-modeller til dataetik.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til DataTech
Alt indhold på DataTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden