Åbne data viser aktivitet under corona

Foto : AngelinaBambina / Bigstock

Åbne data viser aktivitet under corona

Landets kommuner lægger store mængder data på online-portalen Open Data DK. Og ifølge portalens formand kan de data bruges til at monitorere danskerne i kampen mod corona.

VERSION2: De danske kommuner indsamler store mængder data og lægger dem op på den fælles dataportal Open Data DK, hvor eksempelvis trafiktal, besøgende på offentlige steder og andre data, der beskriver borgernes brug af byens rum, ligger frit tilgængelige for virksomheder, forskere og alle andre.

De såkaldte ‘åbne data’ kan ifølge formanden for Open Data DK, Bo Fristed, der også er digitaliseringschef i Aarhus Kommune, være med til at dokumentere effekten af regeringens tiltag under den aktuelle corona-krise, og kan bruges til eksempelvis at finde ud af, om danskerne overholder det indførte forsamlingsforbud.

»Vi har fx en del sensorer i Aarhus Kommune, som måler aktiviteten ude i byen. Nu er vi ikke i nærheden af at monitorere folk, som fx Kina gør, men vi kan sagtens se, om der er nogle store forsamlinger, som ikke bør være der,« siger han.

Han understreger, at data er anonyme og hverken bruges til at foretage masseovervågning eller overvågning af individer. Men Aarhus Kommune har ‘tællere’ en del steder, og de registrerer blandt andet, hvor mange mennesker der besøger Dyrehaven eller Moesgaard Strand.

»Vi kan bruge disse tal til at kontrollere de aktuelt gældende regler om større forsamlinger og også til at foretage konkrete initiativer som f.eks. at reducere adgang til eller helt at lukke områder,« siger han.

Op til andre at bruge data

Derudover findes bl.a. sensorer, som tæller, hvor mange biler der er parkeret rundt om i parkeringshuse, og Aarhus Kommune har opsat 300 målestationer, der tæller antallet af biler på vejen baseret på antallet af forbikørende med Bluetooth tændt på deres smartphone.

»De data viser, at da vi kom på den anden side af 16. marts, da vi alle blev sendt hjem, der faldt trafikken til næsten det halve hen over en enkelt dag,« siger han og tilføjer, at kommunerne primært står for at indsamle data, men lader det være op til andre at gøre brug af data.

»Det gør vi ud fra en betragtning om, at vi ikke ved, hvordan man kan få den bedste værdi ud af de her data,« siger han og henviser til, at eksempelvis WHO indsamler og udgiver åbne data om udbredelsen af coronavirus, som det amerikanske universitet Johns Hopkins udstiller på et interaktivt kort.

»Data kan også bruges til efterfølgende at lave beredskabet bedre til en anden gang, der eventuelt skulle opstå en pandemi, eller hvis der skulle komme en anden bølge af coronavirus,« siger Bo Fristed.