Økonomistyrelsens første AI-system skal spare millioner på faktura-håndtering

Foto : Vector V, bigstock

Økonomistyrelsens første AI-system skal spare millioner på faktura-håndtering

Vi har fået blod på tanden, fortæller kontorchef i Økonomistyrelsen.
Hvert år skal statslige institutioner manuelt gennemgå omkring 5 millioner faktura for at kontere hver enkelt udgift til den rigtige konto. 
Vil du have fuld adgang til DataTech?

DataTech skriver til dig, der arbejder professionelt med data og analytics. Vi giver dig inspirerende cases, nyheder og debat om alt fra Machine Learning-modeller til dataetik.

Husk at være logget ind med den e-mail, hvor du har dit abonnement tilknyttet. Oplever du fortsat udfordringer med din adgang, så skriv til support@ing.dk.

Prøv DataTech gratis

DataTech giver dig ny viden, cases og erfaringer med at lykkes med AI og data science i praksis. Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Carina Priess Sørensen
Carina Priess Sørensen
Illustration: Økonomistyrelsen

Carina Priess Sørensen er kontorchef i Økonomistyrelsens center for systemer. Kontoret har ansvar for at systemunderstøtte den statslige decentrale økonomistyring, aflæggelse af statsregnskab og udarbejdelse af finansloven.

De 6 primære designkrav fra Økonomistyrelsen
  1. At den automatiske konteringen sker som en naturlig del af det samlede flow - uden forstyrrelse for brugeren, og uden at konflikte med krav om funktionsadskillelse.
  2. At selvom selve algoritmen er leverandørens IP og betragtes som en ”black box”, så har vi fortsat indsigt i hvilke data, der er omfattet af algoritmen, hvilket er helt afgørende i revisionssammenhæng. Det er f.eks. essentielt, at der ikke sker ændringer i betalingsoplysninger under algoritmens afvikling.
  3. At vores kunder selv kan bestemme, via en fleksibel opsætning, betingelser for - og omfang af - den automatiske kontering.
  4. At der kun generes et forslag, hvis det kan ske med minimum 95 % sikkerhed for korrekt kontering, som kunden kan vælge at berige eller overskrive.
  5. At det var tydeligt, hvordan konteringen er sket.
  6. At det er muligt at måle på i hvilket omfang algoritmen har foretaget konteringer og i hvilket omfang disse er valgt overskrevet.