Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Så skete det igen, igen: data misbruges

2. november 2021 kl. 05:00
De danske universiteter er gået i gang med at opbygge en ‘sandkasse’ af syntetiske patientdata, som studerende kan øve sig på uden at komme i konflikt med GDPR.
Illustration: Bigstock/MchlSkhrv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Denne gang var det så i Horsens kommune. Efter to medarbejdere er blevet grebet i at snage i CPR registret, er det nu KMD’s indkomstregister, som er blevet anvendt uretmæssigt til at få indsigt i lønforhold.

Tillid mellem borger og stat er afgørende for den videre digitalisering

Danmark er et af de lande i verden, hvor befolkningen har størst tillid til den offentlige sektor. Det er én af grundene til, at Danmark er nået så langt, når det gælder digitalisering.  Men det er ikke naturgivet, at det bliver ved med at forholde sig sådant. Hvis data bliver misbrugt; bliver givet videre til andre, som ikke har ret til dem; bliver brugt i sammenhænge, som de ikke var tiltænkt til; eller bliver gjort genstand for analyser af mere spekulativ karakter. Så løber vi en meget stor risiko for, at borgerne taber tilliden og siger fra. Det vil bremse den digitale udvikling og de positive muligheder, der ligger i teknologien som f.eks.: muligheden for bedre og mere præcis service; hurtigere sagsbehandling og dermed afgørelser; hurtigere og bedre analyse og behandling, etc.

I anbefalingerne Digitaliseringspartnerskabet, som regeringen nedsatte i foråret, kan man læse, at et af de fire områder, som fremstår helt centralt for Digitaliseringspartnerskabet, er ansvarlig og transparent anvendelse af data. Dette for at vi som borgere kan bevare den høje grad af tillid til de digitale løsninger. Digitaliseringspartnerskabet fortsætter, at fortsat høj tillid til anvendelse af data – selvom data bringes i øget anvendelse –  er en afgørende forudsætning for den fortsatte digitalisering af samfundet.

Så vidt så godt

Nu har Digitaliseringspartnerskabet nok i disse AI tider haft fokus på, hvordan man kan øge anvendelsen af data på en sikker vis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor tilbage til Horsens kommune. Ikke for at hænge Horsens kommune ud, men nu var det tilfældigvis den sidste, som blev ramt. Dilemmaet er ifølge en artikel at kontrollen ikke fungerer, og man mangler data for at kunne kontrollere.

Vi kommer til kort, hvis vi ikke tænker alternativt

Tilbage i 2009 etablerede DANSK IT tænketanken ”Danmark 3.0”, som beskæftigede sig med, hvad der mon skete, når et samfund blev digitalt. Det blev til rapporten »Hvornår springer Danmark ud som d-land?«. Vi så både på forhold og strategier, som kunne accelerere udviklingen gunstigt og på risici og friktioner, som kunne modvirke en god udvikling. Netop udfordringer med tillid som følge af sikkerhedsbrist var en bekymring. Vores pointe var: vi er nødt til at tænke anderledes og alternativt, når det gælder sikkerhed. Vi kan fortsætte med at bygge højere mure, men hvis dem, som vil os det ondt, er dygtigere til at bygge lange stiger, så kommer vi – ja – til kort.

Hvad om vi lod borgeren kontrollere »staten«?

Hvis man nu lod sig inspirere af sundhedsområdet og f.eks. sundhed.dk, hvor det er muligt at se, hvem der har tilgået data om én selv, så kunne borgeren på den måde kontrollere »staten« og ikke kun den anden vej. Det mener vi er et sundt princip. Ikke fordi vi tror, at det vil blive en folkesport at checke, hvem der har set oplysninger om én selv, men bare det forhold at du kan, vil holde andre fra at misbruge data.

Digitaliseringspartnerskabet er i deres anbefalinger optaget af at få skabt et stærkt digitalt fundament for den offentlige sektor. Det er vi også i DANSK IT. I DANSK IT har vi gennem de sidste 10 år gentagne gange foreslået – bl.a. i forbindelse med de fælles offentlige digitaliseringsstrategier – at politikkerne satte sig et mål for, hvornår det skulle gælde alle offentlige systemer og ikke kun sundhed.dk. Selvfølgelig skal det gøres over en længere årrække, så det kan implementeres gradvist som et led i at udbygge den offentlige sektors digitale fundament.

Vær fremsynet – stil krav

Tænk om politikerne besluttede, at det skulle være sket inden udgangen af dette årti. Det kunne passende tænkes ind i det digitale partnerskabs anbefaling 10 – et stærkt digitalt fundament for den offentlige sektor.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger