Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvornår får S-regeringen øjnene op for Datatilsynets vigtighed?

Datasikkerhed
Illustration: Milkos/Bigstock. Se større version
Den siddende regering skal få øjnene op for vigtigheden ved det digitale område ved at sætte flere penge af til Datatilsynet, skriver folketingsmedlem og IT- og teleordfører for Venstre, Christoffer Aagard Melson, i dette synspunkt.
Synspunkt23. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Vi befinder os lige nu i en tid, hvor verden bliver mere og mere digital. Coronakrisen har vist os, hvor afgørende digital infrastruktur er. Vi er fra den ene dag til den anden blevet mødt af udfordringer, hvor digital parathed og omstilling er blevet en helt central del af hverdagen med hjemmearbejde, Teams-møder og digitale lægekonsultationer. Vores databeskyttelse og digitale sikkerhed er vigtigere end nogensinde.

For nyligt præsenterede regeringens digitaliseringspartnerskab 46 anbefalinger til, hvordan Danmark kan bevare sin position som et digitalt foregangsland. Anbefalingerne rummer en lang række gode forslag, og jeg håber derfor, at den socialdemokratiske regering vil lytte til dem og føre dem ud i virkeligheden.

Skal Datatilsynet styrkes eller skærpes?

Digitaliseringspartnerskabet foreslår eksempelvis at styrke Datatilsynet. Helt konkret foreslås det at tilføre flere midler, der skal øremærkes til mere udadvendt rådgivning, flere medarbejdere med teknologiske spidskompetencer og styrket dansk deltagelse i det europæiske databeskyttelsessamarbejde.

Jeg kunne ikke være mere enig med regeringens digitaliseringspartnerskab. Der er stærkt behov for at opruste Datatilsynet, som oplever stigende sagsmængder. Derfor var jeg også forundret, da regeringen i deres nyligt præsenterede finanslovsudspil desværre lagde op til at reducere Datatilsynets bevilling fra 48,7 mio. kr. i 2022 til 43,9 mio. kr. i 2025 og i samme periode nedbringe antallet af årsværk fra 68 til 62. Det giver simpelthen ikke mening.

Manglende prioritering af det digitale område

Jeg har ad flere omgange udtrykt bekymring for regeringens nedprioritering og manglende synlighed på det digitale område. For knap et år siden måtte finansminister Nicolai Wammen indrømme, at en ny offentlig digitaliseringsstrategi først vil ligge klar i 2022, selvom den tidligere strategi udløb i 2020. Vores digitale samfund bliver altså ledet af en regering, der ikke engang har en digitaliseringsstrategi for den offentlige sektor. Ligeledes har klimaminister Dan Jørgensen udskudt ambitionen om ordentligt internet for alle danskere helt frem til 2025. Der er simpelthen noget helt galt med prioriteringen.  

Og besparelserne på Datatilsynet gør bestemt ikke sagen bedre. Hvad skyldes den voldsomme nedprioritering af IT- og teleområdet, når vi befinder os i en samfundssituation, hvor der i stedet burde sættes fuld gang i digitaliseringen? Og hvorfor vil regeringen ikke lytte til sit eget partnerskab på området?

Mit budskab står helt klart; både branchen, eksperter på området og vi i Venstre mener, at Datatilsynet skal prioriteres og styrkes. Jeg håber virkelig, at regeringen vil lytte til det brede opråb og tage det alvorligt.

Har du også lyst til at skrive et synspunkt til pro-medierne? Så send en mail med dit udkast til pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.