Trods udsigt til løsning på cloud-problemet: Sverige leder stadig efter alternativer

10. januar kl. 05:006
Trods udsigt til løsning på cloud-problemet: Sverige leder stadig efter alternativer
Illustration: blinow61 / bigstock.
En cloud-gruppe i det svenske skattevæsen arbejder stadig på at finde alternativer til de amerikanske tech-giganters skyer, selvom der er udsigt til en løsning på cloud-problemet. Man kan ikke vente på, at systemer en dag bliver lovlige, lyder det fra svensk cloud-strateg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det blev en lidt dramatisk slutning på 2022, da EU-Kommissionen i december pludselig offentliggjorde sit udkast til en tilstrækkelighedsvurdering af USA, som stort set alle europæiske organisationer har ventet på i flere år.

Læs hele artiklen

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. januar kl. 21:32

Et lille sproglig tvist. Der er ikke noget der kører i skyen. Det kører altsammen på "en andet menneskes" computer. Og det kører lige præcis så lang som det menneske vil og ikke længere. Man skal godt nok stole meget på vedkommende ....

Eller blot acceptere at dette menneske læser alle mails, dokumenter, databaseopslag osv osv osv uden at du ved det eller kan styre det. Det kan være en høj pris for at spare lidt håndører.

ha en god aften

6
3. januar kl. 07:27

Det skal forstås på den måde at skyen bare er en samling computere og storage som ejes af nogen og i sidste ende er det ejeren som bestemmer over disse computere (og det gør i øvrigt den stat som virksomheden er registreret i også).

Desuden er skyen ikke homogen, det er i virkeligheden flere skyer som ejes af uafhængige virksomheder og de skyer har meget stor forskel på funktionaliteten.

Begrebet "skyen" er primært opfundet for at få "outsourcing" til at lyde mere spiselig og mindske ansvaret hos sky udbyderne.

2
2. januar kl. 08:45

[geshifilter-]Udviklingen betyder, at kommissionen nu er ét skridt tættere på at løse udfordringerne med at bruge amerikansk cloud.[/geshifilter-]

Man skal være varsom med at kalde den tredje aftale for en "løsning".

Føst og fremmest skal man vurdere om aftalen rent faktisk forhindrer at personoplysninger kommer i de forkerte hænder. Allerede dér ved vi, at det gør den ikke. Dataansvarlig skal dokumentere at f.eks. dette program (PRISM) ikke længere er aktivt og at der ikke er noget andet eller lignende.

At aftalen erklæres ugyldig er givet på forhånd (med mindre EU Domstolen er købt og betalt siden sidst) idet den baserer sig på et præsidentielt dekret som er flygtigt og foranderligt efter behov og delvist hemmeligt. Den domstol som aftalen kræver USA opretter, er blot blevet til et kontor man kan henvende sig i. Det har ingen domstolsmæssig magt.

Kun en usædvanlig naiv eller svigagtig DPO planlægger efter at bruge den aftale!

1
2. januar kl. 08:05

Hvis man nu tænker bare lidt over det så er afhængighed af en cloudleverandør lige så problematisk som afhængighed af russisk gas...

...med den lille twist at skift af cloudleverandør er langt sværere end skift af gasleverandør, jo mere kompleks et produkt er desto sværere er det at udskifte det.

Bortset fra det er "udsigt til løsning" meget langt fra "løsning" - som "udsigten" er så er der stor trisiko for at Schrems får den skudt ned.

3
2. januar kl. 09:41

...med den lille twist at skift af cloudleverandør er langt sværere end skift af gasleverandør, jo mere kompleks et produkt er desto sværere er det at udskifte det.

Godt spottet, IT er ikke så simplet som gas eller vand.