Trods løfter om ny data-aftale: Københavns Kommune tør ikke rykke på kæmpe cloud-projekt

14. juni 2022 kl. 05:0019
Københavns rådhus
Illustration: IndustryAndTravel/Bigstock.
Københavns Kommune tør endnu ikke genoptage sin cloud-migrering til Microsoft, før den nye data-aftale med USA er skrevet ned, og det officielt er et sikkert tredjeland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var meningen, at Københavns Kommune skulle have sparet 13,1 millioner kroner de næste par år ved at lægge hele den digitale infrastruktur i Microsofts sky.

Men håbet om de millioner siver langsomt ud i sandet, efter Schrems II-dommen har fået kommunen til at sætte det store projekt på hold.

Læs også: EU-dom har lammet kæmpe cloud-omstilling i Københavns Kommune

Læs hele artiklen

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
8. juni 2022 kl. 08:52

Lige sådan for at bevise at automation og cloud også er muligt indenfor europa - så er der f.ex. https://github.com/JWDobken/terraform-hcloud-kubernetes og scaleway (fransk) har https://www.scaleway.com/en/kubernetes-kosmos/ og https://www.scaleway.com/en/kubernetes-kapsule/- managed Kubernetes ekvivalent til AKS; EKS og GKE Så hvis nu man i en så stor organisation som KK holdt OP med at mene at kun Microsoft kunne være Cloud leverandør - så kunne man få en rigtig besparelse (i stedet for den jeg ikke rigtig tror på med Azure :)

19
9. juni 2022 kl. 13:58

selvfølgelig kan det det ske - Azure's indbyggede sikkerhed drejer sig primært om at beskytte de enkelte kunder i mod hinanden og i mod at indbrud hos én kunde giver adgang til andre kunders systemer (et nyt problem cloud giver - escape af docker / kvm - der er hvert år nye sårbarheder her) og at sikre drift af deres systemer (altså stoppe for store DDOS angreb..

Men alt det sædvanlige, med indbrud via udstillede services kunden selv kører på sit udstyr i Cloud - skal sikres præcis som du plejer - ellers er det ligeså udsat for DOS, DDOS, datatab, ransomware etc.

12
7. juni 2022 kl. 18:01

Kan noget som dette ske, hvis man har lagt hele sin infrastruktur i skyen?

Det er godt spørgsmål, men det antager jeg ikke som udgangspunkt. MS har også en forretning, de gerne vil tjene på.

  • Datacentre i skyen - har d4en fordel, at de ikke bruger strøm og evt. udleder klimafasser her.
  • Der skal ikke bruges folk til at holde dem kørende.
  • De lokale "genier" sammenligner drift og maskinudlejning (-drift).

Strøm til danske datacentre udgør ca 2,5% af forbruger - i dag; dey forbrug vokser i følfe kilder på ing.dk og version2.dk med 1000 gange over de næste 9 år[1].

Man (MS) kan håbe Prs. Biden når at se på, hvad denne "tekniske" hindring koster US om året.

[1] Formålet med dommedagsforudsigelser er at afvare i tide; så de ikke går i opfyldelse.

10
7. juni 2022 kl. 13:32

I lyset af diverse svar fra folk her i tråden, der har forstand på den slags, forekommer det mere og mere relevant at få fat i den business case...

Og i kommunens rejse- og mødekalender. Åbent lobbyistregister....

Mon nogen har været på dejligt besøg i Silicon Valley?

18
9. juni 2022 kl. 10:55

Som illustration af hvorfor min kommentar om at åbne møde- og rejsekalendere er yderst relevant, og af at hele digitaliseringsmisbruget er blevet politikeres og topembedsfolks private sugerør ned i samfundskassen, kan nævnes den aktuelle historie om Ane Halsboe-Jørgensen, som - på trods af, at Danmark har en dyrt betalt tech-ambassadør i Silicon Valley - helt skamløst med 4 topembedsfolk tog på roadtrip langs Californiens kyst, tog til Oscar-uddeling, og mødtes med tech-guruerne for personligt at overrække en anmodning om mere åbenhed om algoritmerne - selv om brevet allerede var overrakt:https://frihedsbrevet.dk/kulturministerens-dyre-brev-til-techgiganterne-var-allerede-sendt-paa-mail-begrundelsen-for-turen-ser-ud-til-at-smuldre-fuldstaendig/https://www.berlingske.dk/politisk-morgenpost/ane-halsboe-rejste-paa-business-class-til-usa-for-at

"Den 23. marts i år landede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i lufthavnen i San Francisco. Det må have været en blød landing efter en behagelig rejse på business class – billetter, der for ministeren alene har kostet 95.778 kroner og 268.040 kroner for det samlede entourage, der udover ministeren talte fire embedsfolk. "

Fra Frihedsbrevet: Kulturministeriet svarer på spørgsmålet, om der er kommet noget konkret ud af det: *"”Som opfølgning på kulturministerens overrækkelse af anmodningen og efterfølgende møder vil der allerede i juni blive afholdt konkrete tekniske drøftelser med Meta, YouTube, danske forskere og civilsamfundsorganisationer. Det forventes at give konkret viden om bl.a. effekterne af de enkelte tech-giganters algoritmer i Danmark. Derudover skal kulturministeren i denne uge personligt mødes med Google og Meta på højt niveau for at holde virksomhederne op på deres positive tilkendegivelser på møderne i Silicon Valley og drøfte de videre spor.” *

"Er der kommet noget ud af det her brev? “Det er jo et led i at blive ved med at fastholde presset på det for at have mere gennemsigtighed omkring algoritmer og konsekvenserne, som det har – både for vores demokrati og for børn og unges trivsel,” sagde Kasper Sand Kjær. Men har I hørt noget fra det? “Nej, der var ikke sådan et konkret spørgsmål i det, men det er jo så store giganter, at man er nødt til at opsøge en dialog."

Logrende lammehaledikkeri, efter min mening!

For et par år siden brugte topembedsfolk i Danmark adskillige millioner på en lignende rejse til Mekka, hvilket ser ud til at have medført det fuldstændige digitale amok-løb, hvor befolkningen er koblet fuldstændigt af. Nu er Microsofts danske direktør er nu ligefrem blevet udstyret med en form for ministerpost i regeringen: Formand for regeringens Digitaliseringsråd, med et milliard-budget. Mon det er det, der er kommet ud af rejsen?

Digitaliseringen er druknet i lobbyisme og pamperi - det er blevet et ta' selv-bord, hvor samfundets bedste er fuldstændigt forsvundet ud af radaren:

Hvordan får vi ryddet op i det? Jeg frygter, at det ikke engang vil være nok at åbne for fuld indsigt i partistøttekasser og VL-klub-medlemslister, kræve åbne lobbyist-registre og møde- og rejsekalendere (men det er helt afgørende). Pamperiet, magtmisbruget og korruptionen er simpelthen blevet alt for omfattende.

Hvad kan vi gøre? For dette kan ikke fortsætte!

17
8. juni 2022 kl. 10:02

Tak for korrektion, Nikolaj Brinch Jørgensen. For mig er "Silicon Valley" mere et begreb end et geografisk sted - men jeg bør selvfølgelig være mere præcis.

7
7. juni 2022 kl. 13:17

Positivt at KK afventer, men det havde set bedre ud hvis de havde indset det uundgåelige, nemlig at der ikke kan laves en gyldig aftale. Det er spild af borgernes penge at bruge tid på det.

Har de en Plan B parat?

Og så tlslutter jeg mig dem som ikke tror på at der er penge at spare ved at rykke ud i Microsofts sky. Lad os se den business case!

5
7. juni 2022 kl. 11:16

De KUNNE jo vælge en "anden cloud" - f.ex. en europæisk leverandør, hvor GDPR problemet ER løst :) Derudover gad jeg også godt se regnestykket. Jeg har f.ex. lige sammenlignet prisen for compute ressourcer hos en stor kunde,, og bare én server i deres compute farm (til 100k dkk i indkøb) - koster 22k/mnd hos Azure for tilsvarende specs (og flytning til Azure bliver derfor MEGET dyrt når man har 10+ af den slags maskiner der faktisk laver noget :)

Man kan få samme specs hos Hetzner i tyskland for 2k/mnd - og så er det en fysisk maskine man lejer.

For at forsøge at spare på den enorme omkostning CPU har i cloud, skal man alligevel forsøge sig med Kubernetes (så man kan slukke/slette VM instanser når der ikke er behov) - og så kan man ligeså vel køre Kubernetes på Hetzner fysiske servere - da den jo håndterer hvis en server skulle dø - helt automatisk alligevel :)

Hetzner har også VMs til en langt lavere pris end de 3 store cloud's - og et API (bl.a. Terraform understøtter) - så man kan gøre ca. det samme som hos de 3 store, bare til en helt helt anden pris.

Det undrer mig at det regnestykke ikke er blevet udsat for noget modstand - for jeg har endnu ikke set nogen der kan dokumentere at de har sparet penge, ved at migrere til de 3 store cloud providere - uden at have et 'lettere fiktivt' højt omkostningsniveau for eget datacenter - og i såtilfælde, kan dette jo outsources til f.ex. Hetzner, der tydeligvis kan gøre det til en HELT anden pris, og leverer en databehandler aftale mm.

15
8. juni 2022 kl. 09:26

Jeg tror såmen ikke du skal lægge så meget i ordet Cloud. Rigtigt mange (også her) ved ikke rigtigt hvad det betyder. Det der med elastisk skalerbarhed og alt det der, det vil og kan man ikke.

Cloud betyder for rigtigt mange blot Azure drift hos Microsoft. Det er de dygtige sælgere hos Microsoft Danmark der har været ude at sælge og definere hvad Cloud er for rigtigt mange beslutningstagere, og det er Azure.

Microsoft var måske sidst af de 3 store, men de har måske den bedste marketingsafdeling. Det er jo i sig selv en genistreg at give deres Cloud Platform et navn (Azure), som kan tales om bla. Microsoft zealots...

3
7. juni 2022 kl. 07:56

Jeg gad godt se det regnestykke for typisk så koster outsourcing (hvilket cloud også er) væsentligt mere end egen drift.

4
7. juni 2022 kl. 08:29

Interessant. Hvad har mon så fået de bestemmende kræfter i Københavns Kommune til at tage den beslutning?

Kan Version2 mon skaffe sig regnestykket, eller er det som sædvanligt militærhemmeligheder - man vil ikke kigges i kortene, for de tåler ikke dagens lys?

6
7. juni 2022 kl. 13:12

Der er tre svar til dit spørgsmål:

  1. det gør alle andre så det må være det rigtige
  2. det er "nemmere" (det er det som er tættest på sandheden)
  3. det anbefaler konsulenterne (som i øvrigt oftest påpeger at det ikke er billigere)
2
7. juni 2022 kl. 07:24

Fornuften er ved at indfinde sig med museskridt. Nu afventer man i det mindste lige aftalen - men desværre åbenbart ikke afgørelsen på den sag, Schrems uden tvivl vil rejse - og som han jo plejer at vinde.

Og:"Det var meningen, at Københavns Kommune skulle have sparet 13,1 millioner kroner de næste par år ved at lægge hele den digitale infrastruktur i Microsofts sky."

Endnu engang begår man kapitalbrøleren at sælge skindet, før bjørnen er skudt. At indregne besparelse, inden man ved, om det kommer til at fungere.

Hvad koster det mon at omlægge til skyen? Og hvilke BigTech-firmaer lader man sig på den måde stavnsbinde af? Kun Microsoft?

Og det lyder farligt at lægge hele infrastrukturen ud i skyen.....

1
7. juni 2022 kl. 06:38

Så kan man håbe for skatteydere , at der bliver lavet en kritisk juridisk vurdering af aftalens holdbarhed