Schrems II-hovedpinen fortsætter med nye SCC’er

SCC
Illustration: Louise Olifent. Se større version
EU har offentliggjort nye Standard Contractual Clauses til tredjelandsoverførsler, men de løser ikke Schrems II-problemerne, vurderer databeskyttelsesekspert. Se hans råd til, hvordan man håndterer de nye kontakter i bunden af artiklen.
22. juni 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Rettelse den 19/11 2021 klokken 14.17: Tidligere er det fremgået af artiklen, at deadlinen for konverteringen af eksisterende SCC'er er den 27. december 2021. Det er en fejl og er nu rettet til den korrekte dato: Den 27. december 2022.

Siden Schrems II-afgørelsen har mange dataansvarlige og -behandlere ventet i spænding på nye Standard Contractual Clauses (SCC) til tredjelandsoverførsler, og den 4. juni blev de endelig vedtaget i EU-Kommissionen. 

Selvom kontrakterne er et direkte produkt af sidste sommers dom, rykker de ikke meget til Schrems II-hovedpinen, mener Mikkel Friis Rossa, partner og advokat med speciale i databeskyttelsesret ved Bech-Bruun:

»Det er tydeligvis en konsekvens a Schrems II-afgørelsen. De nye SCC’er bærer præg af de krav, der følger af dommen, men påvirker ikke i sig selv Schrems II-problematikken væsentligt.«

Det går ud over praktikerne, som skal fortolke reglerne, for mange havde håbet på en større konkretisering af, hvad man må og ikke må, når man fører persondata ud af EU, og den mangler stadigvæk i de nye SCC’er.

Ifølge Mikkel Friis Rossa, havde det lettet på udfordringerne, hvis man for eksempel konkretiserede kravene til supplerende foranstaltninger ved tredjelandsoverførsler.

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.