Nyt NIS-direktiv på vej med nye krav og bødestraf: »Jeg tror, det bliver en big deal«

Nyt NIS-direktiv på vej med nye krav og bødestraf: »Jeg tror, det bliver en big deal«
Illustration: EU/Genevieve ENGEL/Nanna Skytte. Se større version
Det foreslåede cyber- og informationssikkerhedsdirektiv, NIS2, træder tidligst i kraft om to år. Men med udvidede krav, flere omfattede sektorer og potentielle bødestraffe bør direktivet være på dagsordenen allerede nu, mener erhvervsjuridisk rådgiver Emil Bisgaard fra Kammeradvokaten.
11. august kl. 07:00
errorÆldre end 30 dage

Med danske Morten Løkkegaard (V) som chefforhandler diskuterer Europa Parlamentet lige nu ordlyden i NIS2-direktivet, og det bør i de kommende år bør fylde lige så meget på CISO’ens skrivebord og i topledelsens prioriteringer, som persondataforordningen har gjort det op til og siden maj 2018.

Det mener Emil Bisgaard, der er erhvervsjuridisk rådgiver og partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

»Det kan i virkeligheden godt vare to år, før reglerne får effekt for virksomhederne. Men lige nu er jeg lidt nervøs for, at det bliver en sovepude,« siger han.

NIS2 skal ensrette og højne niveauet for cyber- og informationssikkerhed på tværs af EU’s medlemslande. Og om alt går vel, kan et lovforslag om direktivet være endeligt formuleret og efterfølgende vedtaget omkring årsskiftet.

Det vurderer Emil Bisgaard, som forklarer, at der herefter vil være 18 måneders implementeringstid, inden det nye og udvidede direktiv træder i kraft. Måneder, der for fleres vedkommende skal udnyttes til fulde for at leve op til direktivet, hvis du spørger Emil Bisgaard:

»Jeg kan godt forstå, at man tænker, ‘noget, der kommer om to år, det skal vi ikke arbejde med lige nu’. Men problemet er bare, at hvis man ikke allerede er i gang med at arbejde struktureret med cyber- og informationssikkerhed, så er to år ikke så lang tid.«

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden