NIS2-aftale: Danmark får 21 måneder til at få styr på it-sikkerheden

16. maj kl. 12:314
Europa-Parlamentet
Illustration: Diliff via Wikipedia.
EU-Parlamentet er blevet enige om den nye it-sikkerhedslov, som stiller strenge krav til sektorer med samfundskritisk infrastruktur.
Artiklen er ældre end 30 dage

Artikel rettet den 17/5 2022 klokken 13.56: Tidligere hed rubrikken: 'NIS2 er vedtaget: Danmark har 21 måneder til at få styr på it-sikkerheden'. Den er nu ændret, da en juridisk ekspert oplyser Version2, at direktivet ikke officielt er vedtaget endnu. Det sker først, efter to medlovgivere har godkendt aftalen.

Der er officielt udsigt til større it-sikkerhedskrav hos et væld af store og mellemstore danske virksomheder, efter EU-Parlamentet i fredags blev enige om den nye NIS2-lov.

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til ComplianceTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. maj kl. 18:10

Hvad sker der mon, hvis/når vi ikke kommer i mål med det (jeg regner ikke med, at vi når det - vi plejer at være ret fodslæbende)? Skammekrogen? Krabasken? Ingenting?

"Men det kan blive et problem at samle de kompetencer, sådan et arbejde kræver, pegede han på. Når de nye regler favner bredt, kræver det nemlig også flere it-specialister: »Jeg ved ikke, hvor alle de cyber-specialister skal komme fra,« sagde han og uddybede: »Nu skal alle EUs medlemslande implementere NIS2 og føre tilsyn med efterlevelsen af NIS2. Så alle de omfattede enheder skal have nogle folk ansat, der kan løse opgaven, og medlemsstaterne skal have nogle folk ansat, der kan føre tilsyn med, at opgaverne bliver løst. Og det ved jeg ikke helt, hvordan man vil gøre. Det er et af de største strategiske problemer med det her, for hvordan løser man det med den tid, der er til rådighed?"

Skulle man ikke have tænkt på det, inden man plastrede landet til med digi-afhængig samfundskritisk infrastruktur?

"Medlemslandene har 21 måneder til at få lavet national lovgivning, og først når de danske lovgivere er færdige, får reglerne virkning i Danmark."

Jeg håber, at det betyder, at den nationale lovgivning skal være på plads indenfor 21 måneder?

3
16. maj kl. 18:33

der sker måske det samme som med systemet for våbentilladelser. Man overholder deadline overfor EU, men at gennemføre tilsyn viser sig at være umulig, da det nye system til registrering af tilsyn er forsinket og testfasen er planlagt til efter releasedatoen

1
16. maj kl. 14:46

Hvilke sektorer er omfatter af loven? Det er lidt svært at læse ud fra artiklen, det eneste jeg kan læse ud fra denne artikel er at spildevandssektoren, affaldssektoren og fødevaresektoren er omfattet