Mere end hundrede pas fra dansk virksomhed svømmer rundt på dark web: »Jeg er skræmt, det er uhyggeligt«

Kompan
Illustration: Felicia Österlin | Ingeniøren. Se større version
Billeder af pas er ‘guf for identitetstyve’, vurderer ekspert. Alligevel bliver ofrene først advaret om, at deres pas er kompromitterede, da ComplianceTechs søstermedie Version2 skriver om lækket.
5. oktober 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

I en afkrog på det mørke net kan hvem som helst hente 560 gigabyte data, der blandt andet indeholder danske og udenlandske medarbejderes dybt personlige data. 

Det viser en undersøgelse, ComplianceTechs søstermedie Version2 har lavet af det massive datalæk fra den danske legeplads-kæmpe, Kompan, der for nylig klarede sig igennem et ransomwareangreb. Undersøgelsen viser, at selskabet der omsætter for 880 millioner kroner om året, mistede meget mere end adgangen til sine data. Kompan mistede også kontrollen over mange af dem. 

Læs også: Stor dansk virksomhed hacket: Strategi, sundhedsdata og medarbejderes finansielle oplysninger lækket på nettet

De kriminelle er nemlig lykkes med at stjæle dybt fortrolige data om selskabets medarbejdere, herunder billeder af deres pas, og lægge det hele op til fri afbenyttelse på det mørke net, hvilket gør medarbejderne til omvandrende målskiver for identitetstyve. 

»Passet er den ultimative fysiske legitimation, og kan bruges til at udgive sig for folk i mange sammenhænge, optage lån og så videre,« siger Jacob Herbst, der er teknisk direktør i Dubex og som også sidder med i det nationale cybersikkerhedsråd.

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.