Medie: Europas store cloud-projekt sejler

Illustration af skyer og mennesker.
Illustration: Simon Vath. Se større version
Man håbede på et solidt europæisk alternativ, der kunne hamle op med giganter fra USA som Google og AWS. Men nu ser det ud til, at europæiske dataansvarlige fortsat må kigge ind i en fremtid med få alternativer til amerikansk cloud.
16. november 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Sidste sommer lød startskuddet til Europas cloud-projekt ‘Gaia-X’, der skal sikre kontinentets digitale suverænitet med et europæisk alternativ til de amerikanske tech-giganter. 

Men efter 16 måneders samarbejde er man ikke nået langt mod at nå målet; at etablere en fælles europæisk platform af eksisterende cloud-udbydere. Store interne konflikter, uenigheder om det overordnede mål og for meget bureaukrati spænder nemlig ben for projektet, skriver Politico.

Mediet har talt med over 12 private og offentlige kilder, som er tilknyttet Gaia-X – blandt andet Yann Lechelle, CEO hos den franske cloud-udbyder Scaleway:

»Det er usandsynligt, at man opnår det rene formål med Gaia-X.«

Politikernes ambition har været at etablere en nonprofitorganisation i Belgien, der skal fungere som et »depot af eksisterende tjenester og ressourcer, der er tilgængelige i økosystemet, herunder muligheden for at søge i depotet,« fortalte Cédric Prévost, leder af trusted cloud ved Orange Business Services, til Politico sidste år.

Løsningen skal sikre et frit dataflow inden for EU’s grænser, beskyttet af unionens regler for persondatabehandling. Men nu ser det ud til, at dataansvarlige fortsat må kigge ind i en fremtid med amerikansk cloud. 

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.