LEDER Sløve myndigheder gambler med Danmarks it-sikkerhed

21. marts kl. 05:005
leder, ingeniøren mener, lederlogo
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

I årevis har Danmark brugt digitaliseringen som pakæsel for vores ambition om at blive mere effektive. På landets kontorer er journaler og mapper skiftet ud med computere, varme hænder er erstattet af en app, og logistikken er nu et samarbejde mellem menneske og maskine.

Læs hele artiklen

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. marts kl. 11:55

Nogen er endelig begyndt at lytte:https://www.version2.dk/artikel/elon-musk-steve-wozniak-og-tusind-andre-i-faelles-opraab-saet-de-gigantiske-ai

Det har hele tiden været bagstræberisk at insistere på hovedløs digitalisering. Det er at være stivnet i et forældet tankesæt, Brian Mikkelsen, KL, DareDisrupt m. fl. Diverse signaturprojekter er forældet - eller i hvert fald ikke gennemtænkt - teknologi. Dødsejlere. Begynd at tænke i andre baner.

4
20. marts kl. 16:03

Men de, der ejer samfundskritik it-infrastruktur, ved det vel godt selv? Jeg er ikke så sikker på, at de sidder og venter på, at forsvarsministeriet også fortæller dem det. Måske misforstår jeg lederen.

2
18. marts kl. 11:47

Kloge ord i debatindlæg i Politiken i dag:

"»Den danske regering har sådan set selv erkendt, at mange afdelinger ikke evner opgaverne selv, fordi de ikke har kontrol over den digitale infrastruktur. Danmark har haft succes med en omfattende digitalisering af samfundet, men det har også haft konsekvenser; for at ændre i infrastrukturen, når der opstår nye behov, er man blevet afhængig af eksterne udbydere og konsulenter«. Og hvilke konsekvenser har det? »For at citere en interviewperson fra bogen, så er man nogle steder nået til et punkt, hvor det er it, der dikterer, hvad politikerne kan gøre – og ikke omvendt. Og det beskriver meget godt, hvad privatisering og outsourcing af kritisk it-infrastruktur har af konsekvenser. Man outsourcer ikke bare driften, men også kontrollen med den«."https://politiken.dk/debat/art9258001/Private-konsulenters-indtog-i-regeringskontorerne-udfordrer-demokratiet

3
18. marts kl. 12:22

Nej, det er noget ideologisk vrøvl.

Det offentlige skal naturligvis beholde kontrollen over sin it-struktur, men problemet er ikke om man anvender eksterne konsulenter eller ej, men at man for dårlige til at forhandle kontrakterne, og man ikke er villige til at betale prisen, så man biholder kontrollen.

Omfanget af brugen af private konsulenter kan man altid diskuterer, men det rent praktisk burde man have nok fast ansatte til at løse de normale opgaver, og supplerer med private konsulenter ved spidsbelastninger.

Desværre har der fra politisk hold gennem tiderne været en "strudse"-politik, hvor man har talt hoveder i stedet for omkostninger, og kombineret med en lønpolitik som gør det svært at fastholde specialister, er der givetvis en skæv fordeling.

Og inden den sædvanlige sang om et "offentlig konsulent hus" fra KK dukker op: Det gør ikke den mindste forskel - hverken på kvalitet eller pris.

1
17. marts kl. 06:22

Nogen har, på trods af utallige advarsler, hovedet-under-armen-digitaliseret Danmark hen over hovedet og under fødderne på befolkningen, og nu står vi med håret i postkassen. Det er i mine øjne en form for landsforræderi (ikke en juridisk, men en moralsk vurdering), for man har på den måde - igen på trods af utallige advarsler - lagt landet mere eller mindre åbent for fjenden.

Nogen har - tilsigtet eller utilsigtet, men i hvert fald ikke uvidende - gamblet med landets sikkerhed. Hvorfor? Personlig vinding? Politiske dagsordener? En 5.kolonne/trojansk hest for fjenden? Konsekvensen er i hvert fald, at man har hjulpet fjenden. Og man gør det tilsyneladende stadig - med vidt åbne øjne. Hvem er det, som har taget de afgørende beslutninger om at ignorere Danmarks sikkerhed på BigTech's betingelser?

Tiden må i hvert fald nu være inde til det digitaliseringsmoratorium, man skulle have taget for år tilbage. Ikke flere nye prestige- og pengepugerprojekter, al energi må sættes ind på at rette op på de projekter, som allerede er ude i tovene. Digitaliseringsråd, IT-ministerier o.l. må koncentrere sig om at få styr på skuden, inden den skydes i sænk af fjenden. Alt andet vil være grov, grov forsømmelighed.