København dropper Microsoft til AI-platform: »Vi har virkelig taget open source til os«

København dropper Microsoft til AI-platform: »Vi har virkelig taget open source til os«
Illustration: Simon Vath.
I Københavns kommune har det »givet masser af fordele« at udvikle en data science-platform baseret på lovlig EU-cloud. På konferencen OffDig 2023 fortalte kommunen hvordan man skifter cloud-løsning uden at savne bekvemmelighederne ved Azure.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da EU-domstolen i 2020 afsagde Schrems-II afgørelsen, betød det, at europæiske myndigheder - herunder også danske - fik et stort problem; EU-borgeres data må i udgangspunktet ikke længere sendes til USA. Dermed blev tæppet trukket væk under de offentlige it-systemer, der benytter nogle af verdens største og mest udbredte cloud-løsninger.

Hvad gør man så, når man som data science-afdeling i en offentlig myndighed har baseret hele sin platform på Microsoft Azure, som alle ens modeller nu er afhængige af?

Læs hele artiklen

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
28. marts kl. 13:04

Det er mega fedt - tak for det KK!

Jeg er dog ked af at det betragtes som "gratis" open source software. Ja det stilles frit til rådighed men jeg håber da, at man i landets største kommune med et betragteligt IT-budget også har en strategi for hvordan man bidrager tilbage til de open source projekter man anvender. Det være sig i form af penge og/eller tid til fejlretning og udvikling. Open Source er ikke gratis - Det er frit som i frihed og vi ønsker ikke at de kritiske projekter ender som "tragedy of the commons".

13
28. marts kl. 12:27

Meget interessant. Ligesom andre her i kommentarsporet vil det være meget spændende at hører om hvilke Openssource teknologier der nu bruges? Og hvilke integrationer i azure (udover outlook) det har været sværest at gå væk fra? Hvormeget er i øvrigt AI - og hvor meget er traditionel database butik?

9
22. marts kl. 01:04

Det er da rigtigt godt at høre. Så har vi noget der kan sætte en standard for open source i det offentlige. Det må være spændende men også udfordrende at arbejde med ai i denne henseende. Jeg håber ikke at ai i fremtiden bliver brugt til at dække over de etiske problemstillinger der ligger i at samfundet i større grad bliver styret af IT. Det kan godt være at det er hårdt at tage de svære beslutninger som udvikler, men det nytter ikke noget at det bare bliver skubbet ind under et AI kludetæppe.

8
21. marts kl. 17:43

Det kunne være interessant at høre hvad KK kører som Docker Containers på Kubernetes. Er det Apache Projekter såsom Kafka, Pinot m.m. eller hvad?

Og hvor meget k8s drift og gitops e.lign får man fra leverandøren og hvor meget skal man selv stå for?

5
21. marts kl. 12:28

PS! Nu håber jeg selvfølgelig blot at der tænkes sikkerhed ind løsningerne (DevopsSec, som de ikke selv bør stå for, men få eksternt revideret og tilsikret).....

4
21. marts kl. 12:19

Dette er et fantastisk skridt i den rigtige retning. Oprigtig opbakning herfra og Kudos for mod og ihærdighed. Jeg håber at kommunerne vil lære at samarbejde og dele deres løsninger og viden, til gavn for hele samfundet , vores sikkerhed, privacy og økonomi. Det vil være vejen frem...

3
21. marts kl. 09:30

Fantastisk dejligt at høre. Så mangler vi måske bare at kommunerne deler de løsninger de udvikler som open source - så andre kommuner måske kunne anvende nogle af de samme løsninger (og bidrage til dem) - så ikke ALLE kommuner, skal implementere varianter af det samme leverandør-uafhængige driftssetup?

15
30. marts kl. 06:48

Den del er der tænkt på med foreningen OS2 - offentligt digitaliseringsfællesskab her er netop er rammeværk til offentligt dreven open source. Dermed ikke sagt vi er i mål, det er en stor opgave at forvalte kildekoder og det er heller ikke et princip som er nået ud i alle hjørner og kanter af en kommunal organisation eller anden myndighed.

6
21. marts kl. 13:25

PS Det er bl.a. Stephen Alstrup, algoritme professoren fra KBH Uni og founder af chatbotten SupWiz, der står bag. Han læste DataEthics.eu's europæiske cloud guide (skrevet af Johnny Lutzau) og valgte at tilbyde sine kunder ScaleWay https://dataethics.eu/danish-chatbot-in-a-european-owned-cloud/). KBH Kommune var kunde hos ham og valgte så Scaleway løsningen og endte med at flytte alt derover. Så tak til Alstrup også - som har fået mange hug herinde.

7
21. marts kl. 13:28

PS Det er bl.a. Stephen Alstrup, algoritme professoren fra KBH Uni og founder af chatbotten SupWiz, der står bag.

Der står bag hvad? at hele kbh kommune har flyttet sine services til scaleway istedet for Azure? svjv. efter have været konsulent hos KbhK i mange år - så har de løsninger i Azure, fra mange forskellige afdelinger - og det er godt at høre at de alle nu er på vej (eller allerede er) flyttet til et europæisk alternativ.

10
22. marts kl. 15:21

at hele kbh kommune har flyttet sine services til scaleway istedet for Azure? svjv. efter have været konsulent hos KbhK i mange år - så har de løsninger i Azure, fra mange forskellige afdelinger - og det er godt at høre at de alle nu er på vej (eller allerede er) flyttet til et europæisk alternativ.

Lyder til at de kun har skiftet fra an Azure AI platform til en open source AI platform hostet hos Scaleway. De flytter også en del af deres Drupal 9 platform fra Azure til Scaleway - eller ting som aldrig kom live på Azure grundet Schrems II udfordringerne. Men så vidt jeg ved, er det indtil videre kun den del af deres Drupal 9 platform der enten har login til slugbrugere (f.eks. intranet og nogle websites hvor aktører uden for KK kan logge ind).

11
23. marts kl. 07:47

hvad er en "AI" platform? Du mener at de har noget AI software (tensorflow eller lign.) - som er det eneste stykke software de har flyttet til scaleway? Artiklen nævner da specifikt at de har flyttet mange løsninger.. svjv. kører deres Drupal9 setup på Kubernetes - så det betyder at de nu kører Kubernetes på scaleway - og det er jo en "generel driftsplatform" - så de er derfor klar til at flytte ALT til scaleway - så snart det kører på Kubernetes (hvilket der den vej mange flytter deres services - til at køre på k8s).

12
23. marts kl. 10:09

Artiklen handler om at KK dropper Microsoft / Azure til deres AI-Platform, ikke resten af KK's infrastruktur. Jeg er godt med på at Kåre Obel Wedel udtaler følgende...

Konkret betyder det, at alle vores løsninger kører som Docker-containere i en Kubernetes cluster hos vores cloud leverandør, Scaleway.«

Men det må specifikt være deres løsninger i deres AI-Platform og ikke alle deres ting hos Azure. Hvad KK eller journalisten ligger i ordet AI-Platform skal jeg ikke kunne sige. Det fremgår ikke rigtig af artiklen.

For 2 måneder siden spurgte jeg specifikt KK til deres Drupal 9 platform og om hele platformen blev flyttet til Scaleway. Den gang var det kun udvalgte af deres Drupal "kode-profiler" der blev flyttet til Scaleway her i løbet af foråret. Om resten bliver flyttet til Scaleway afhang den gang af et fremtidigt cloud-udbud i KK.

Hovedparten af deres Drupal 9 sites inkl. kk.dk kører stadig på Azure.

1
21. marts kl. 06:34

Hvad er der så at betænke sig på? Det skylder de øvrige kommuner en forklaring på.

Kan Københavns Kommune så også finde ud af at køre folkeskole uden chromebooks?