Helsingør kommune får grønt lys til Chromebooks i to måneder

8. september 2022 kl. 15:4721
Helsingør kommune får grønt lys til Chromebooks i to måneder
Illustration: Kuzina Natali / Bigstock Photo.
I en ny afgørelse giver Datatilsynet Helsingørs folkeskoleelever lov til at bruge Chromebooks de næste to måneder, imens kommunes forhandler kontrakten med Google. Aarhus kommune får samme besked.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden starten af august har elever i Helsingørs folkeskoler været ude computere, efter Datatilsynet i sommerferien besluttede at suspendere brugen af de populære Chromebook-pc’er fra Google.

Men nu kan eleverne igen klappe computeren op, da Datatilsynet i dag har valgt at ophæve forbuddet i to måneder.

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til ComplianceTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
9. september 2022 kl. 16:38

Hvis det stadigvæk er ulovligt, så bør forbuddet ikke suspenderes. Hvad nu hvis Helsingør ikke får tjek på deres set up? Jeg synes det lugter af en direkte ordre højt oppe fra i Datatilsynet...

18
11. september 2022 kl. 21:16

Jeg synes det lugter af en direkte ordre højt oppe fra i Datatilsynet...

Ikke "i Datatilsynet" men mere sandsynligt "til Datatilsynet".

Hvilket er en ganske gængs praksis, når en gruppe af utilfredse institutioner lægger massivt pres på regeringen eller støttepartierne derinde på Borgen..

Et valgresultat truer i horisonten, så stemmerne i de utallige berørte kommuner tæller mest.. pyt med databeskyttelse.

12
9. september 2022 kl. 14:14

Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres

Interessant formulering... Skal det mon tolkes som om, problemerne bliver gjort "lovlige" gennem en administrativ øvelse, eller kunne man måske være naiv og tro på, at problemerne bliver løst???

11
9. september 2022 kl. 12:12

Dvs. at de amerikanske efterretningstjenester - og mange flere af slagsen - nu har hele to måneder til at tappe Helsingørs yngste klasses personlige data (som de vel nok allerede har). Hvad gør vi ved det ? Og ved de større klassers data ? Vel det samme som ved klimaet og energipriserne - snik og snak og højtflyvende idéer, der ender som små nålestik, om overhovedet noget.

7
8. september 2022 kl. 17:34

Skal vi forstå afgørelsen sådan, at Datatilsynet først om 2 måneder vil gøre det forbudt at bryde loven?

5
8. september 2022 kl. 16:54

Jeg har måske ikke fulgt nok med, men jeg fatter ikke hvad det er som Helsingør, og de andre Chromebook kommuner, reelt kan gøre for at "få styr på sagerne med deres leverandør". De kontraktændringerne forestiller jeg mig ikke Google implementere uden videre, og slet ikke uden en kæmpe kæmpe meromkostning.

6
8. september 2022 kl. 17:10

De kontraktændringerne forestiller jeg mig ikke Google implementere uden videre, og slet ikke uden en kæmpe kæmpe meromkostning.

Det er sikkert rigtigt (selv om Holland vist fik presset noget igennem overfor Google). Men så må hammeren forhåbentlig falde for alvor om 2 måneder, ellers er vi alle til grin for vore egne penge.

Hvis problemerne ikke kan løses inden for love og regler, må chromebook ud. Det er ikke Google, der skal bestemme vores lovgivning - selv om jeg frygter, at det kan være der, vi ender, med de fuldstændigt tech-ukritiske, tech-forelskede, tech-korrumperede politikere, vi har.

Regeringens oplæg til rundbarbering af Datatilsynet kunne pege i den retning: Hvis man ikke direkte kan lave lovene om, så de passer Google, så kan man da i det mindste halshugge tilsynet, så det bliver umuligt for det at håndhæve reglerne - til Googles udelte tilfredshed. Resultatet er det samme.

14
9. september 2022 kl. 20:37

Lidt undersøgelse af en Chromebooks datatrafik, når den ringer hjem

Prøv at undersøg hvor meget Windows 10 "ringer hjem" i standard installation. Mange af tingene kan man ikke stoppe uden special værktøj. Dette godtages åben baret uden at nogen råber op. Spørgsmålet er så om det er Google eller måske andre af de store tech virksomheder som reelt set sætter dagsordenen.

Listen du henviser til fortæller intet om hvilke data der udveksler, det kunne jo f.eks. være undersøgelse af om der er opdateringer til systemet.

Informationen kan være brugbar, men det kræver at man får tilføjet dataindhold for at afgøre om det er kritisk eller blodt normal opdatering, NTP osv.

15
9. september 2022 kl. 21:45

Med en Microsoft Direktør i sædet som Formand for Digitaliseringsrådet er det ganske åbenbart hvad der foregår. Andre steder i verdenen bekæmper man korruption, men det er vi åbenbart holdt op med i Danmark.

10
9. september 2022 kl. 07:46

ikke så nemt da Pia Tesdorf umiddelbart poster hendes analyser på Linkedin.

2
8. september 2022 kl. 16:13

Som forventet. Det har hele tiden drejet sig om manglende dokumentation fra Helsingørs side. Den dokumentation er nu kommet på plads og så skal de bare have implementeret de mangler de har identificeret.

16
10. september 2022 kl. 19:44

Helsingør har ikke udfyldt tilstrækkelig dokumentation… det er korrekt. Men det handler ikke kun om, at Helsingør har glemt/undladt at tilføje nogle linjer, at når det så er gjort, så vil de kunne leve op til reglerne - en udtalt kritik som desværre forplumre debatten om emnet.

Det handler også om, at de løsninger/produkter som er blevet valgt med det efterfølgende setup, ikke lever op til de krav der er fastsat i reglerne - altså at løsningerne ikke (næsten umuligt) kan dokumenteres at overholde reglerne. Det er lige så svært at få “produktet Google” tilpasset reglerne, som det er at få en firkant ned i en cirkel.

1
8. september 2022 kl. 16:07

"»Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres. Der er kommet en rimelig klarhed over, hvad der udestår – og derfor giver vi nu kommunen to måneder til at få styr på det sammen med dens leverandører,«"

Så vi jo håbe, at data ikke undslipper i de to måneder....

Og at man nu holder fast i denne frist, og ikke begynder et forløb, hvor man den ene gang efter den anden lige giver dem lidt længere snor til at få styr på et eller andet... (som det jo har kørt de senere år).

Det er faktisk lidt utroligt, at Helsingør først nu har erkendt problemerne. De har jo stædigt påstået, at de allerede havde gjort så meget, som det var muligt.

Og lad os håbe, at denne afgørelse ikke er udtryk for, at Datatilsynet er blevet banket på plads, og er bukket under for det pres, regeringen nu har lagt på dem med truslen om store besparelser. Jeg kunne godt tænke mig at se kommunikationen mellem Datatilsynet og regeringen de seneste måneder: "Hvis ikke I kommer til fornuft, og lader Google og Helsingør slippe af krogen, så......"?

8
8. september 2022 kl. 20:55

Du kunne godt have ret. Du taler om en regering (læs Mette Frederiksen) som i en uhørt grad centraliserer magten og ikke skal stå til ansvar for mindst 2 grundlovsbrud.

17
11. september 2022 kl. 10:23

Jaja det er self nu også Mettes skyld. Pga magtfuldkommenheden. Og de ulovlige minkaflivninger, som hun var den eneste der ville udføre. Når vi siger det mange gange bliver det sandt og vi får en blå regering som self vil afskaffe Chromebooks. Holy moly.