EU og USA enige om ny dataaftale: Her er de overordnede principper

EU og USA enige om ny dataaftale: Her er de overordnede principper
Illustration: Divya777 / Bigstock Photo.
Parterne var i fredags ude og sige, at man er i mål med en principiel aftale, som skal kurere virksomheder og myndigheders Schrems II-hovedpine. Det skal en ny, selvstændig domstol være med til at sikre.
1. april kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

I fredags gav formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og USA’s præsident, Joe Biden, hånd på en ny aftale om dataoverførsler, som virksomheder og myndigheder har ventet på i næsten to år efter Schrems II-afgørelsen i sommeren 2020.

Men aftalen er ‘principiel’, og derfor er den endnu ikke skrevet ned i et juridisk dokument, som dataansvarlige organisationer kan bruge til at sende personoplysninger forholdsvis problemfrit over Atlanten.

Selvom danske virksomheder og myndigheder, ifølge flere eksperter, ikke kan bruge udmeldingen til noget lige nu, har Det Hvide Hus alligevel løftet sløret en lille smule for, hvad de kan forvente at se i den endelige aftale.

I en pressemeddelelse skriver man, at aftalen skal:

»Styrke amerikanske efterretningstjenesters sikkerhed omkring privatliv og borgerrettigheder, etablere en klagemekanisme i en selvstændig, bindende myndighed og øge de eksisterende strenge og mange tilsyn med efterretningstjenesternes aktiviteter.« 

Få fuld adgang til ComplianceTech

ComplianceTech er et medie til compliance-ansvarlige i danske virksomheder og offentlige myndigheder. Vi udgiver løsningsorienterede artikler om data compliance og konkrete værktøjer til, hvordan din organisation overholder reglerne og er compliant på den mest effektive måde - uanset om det handler om GDPR, cookies, NIS-loven eller ISO-standarder. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til ComplianceTech
Alt indhold på ComplianceTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger